България

Икона на свети Мина: История, традиции и символика

Свети Мина е един от най-популярните светци в православието. Той е известен като покровител на ремеслата, бедните и страдащите хора, като иконата му се почита като свещен образ в много манастири и храмове в България. В тази статия ще разгледаме историята, традициите и символиката на иконата на Свети Мина.

История на иконата на Свети Мина


Иконата на Свети Мина е един от най-старите и почитани образи в православието. Той е роден в Египет през IV век, където е пострадал мъченическа смърт по времето на император Диоклециан. Неговите останки биват пренесени в Константинопол, където има изградена една от най-големите църкви на Византия – църква Свети Мина.

Иконописните майстори започват да рисуват икони на Свети Мина още в средновековието, като през вековете се развиват различни техники и стилове на изработка на иконата. Според традиционните представи иконата на Свети Мина се счита за чудотворна и има способността да излекува болни, да защитава от беди и да дава надежда на тези, които се намират в трудни моменти.

Традициите на иконата на Свети Мина


В България има много храмове и манастири, които почитат иконата на Свети Мина. Най-известните от тях са Обредовския манастир в Рила планина, където се намира едноименната икона, Свети Георги във Варна и Свети Мина във Враца. В манастирите и храмовете, където има икони на Свети Мина, се чества празникът му на 11 ноември.

Свързани теми:  Filmisub и защо изчезнаха големи български сайтове за онлайн филми?

Свети Мина покровителства

Според патриаршеския сайт, свети Мина е покровител на град Перник, но не е специфицирано за коя професия или заболявание е покровител. От друга страна, според същия сайт, на 11 ноември се честват светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, които са покровители на металурзите . Следователно, ако търсите информация за покровителството на свети Мина, трябва да специфицирате за коя професия или заболявание става въпрос.

Вижте още

Местни данъци и такси при покупка на имот

Valeria

Христо Иванов: Вярвам, че Кремена Петрова ще защитава успешно каузите на Сливен в парламента

Ева Гроздева

В „ПИРОГОВ“ СТАРТИРА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВ

Ева Гроздева