Финанси

Какво е кредитен рейтинг

Проверка на кредитен рейтинг

Проверката на кредитния рейтинг цели един кредитор да си създаде профил за един потенциален клиент и да прецени дали има риск от непогасяване на дълга, ако му отпусне кредит. Какви бази данни и документи ще се проверяват зависи от конкретния заемодател, бил той банка или фирма.

Първата база данни е тази на Централния кредитен регистър, но тя не единствената. От нея заемодателите разбират за вашето финансово поведение – дали имате минали и текущи кредити, дали погасявате дълговете си навреме и т.н.

След нея се проверяват базата данни на мобилни оператори, пенсионния фонд, данъчната служба и отделните държавни и частни доставчици на услуги.

Това, от което се интересуват банките и кредитните компании са:

  • Доходът на кредитополучателя;
  • Има ли данъчни задължения;
  • Има ли собствен бизнес.

Справката в информационната система на жилищно-комуналните услуги би отговорила на въпроси като:

  • Кредитополучателят има ли сметки за комунални услуги?
  • Кредитополучателят притежава ли имот на негово име?

Много кредитори използват информация от държавни институции не за изчерпателно изчисляване на точков резултат, а като независим критерий за оценка на кредитополучателя. Например забавянето на плащанията за комунални услуги над определена сума ще доведе до автоматичен отказ на заем.

Свързани теми:  Давам пари на лихва без залог

Проверката в системата на полицията би показала дали на физическото лице са били правени глоби, повдигнати обвинения и т.н.

Имат ли значение профилите в социалните мрежи в Интернет?

Възможно е кредиторите да изучават социалните мрежи на кредитополучателите и могат да откажат да отпуснат нужната сума пари, ако намерят нещо „нередно“ там?

През последните няколко години някои банки и фирми, особено големите, наистина започнаха да обръщат внимание на профилите на своите клиенти в социалните мрежи.

По правило тежестта на информацията от социалните мрежи в общия резултат е минимална. Почти невъзможно е да получите отказ само защото кредиторът не е харесал страницата ви в социалната мрежа. Но тази информация може да се превърне в допълнителен аргумент за кредитора.

Дългогодишен профил, весели снимки, широка (но не прекомерна) мрежа от контакти, положителни публикации най-вероятно ще се окажат плюсове за кредитополучателя.

Можете да изучавате акаунтите на човек в социалните мрежи само с неговото съгласие.

Кредиторите получават ли информация от мобилните оператори?

Разбира се, кредиторите не подслушват разговорите с клиенти и не четат кореспонденция в месинджъри. Но мобилните оператори знаят колко време човек прекарва в интернет, какви сайтове посещава, колко пари харчи за комуникация и дали използва роуминг. Въз основа на тези данни те сами изграждат модели за оценяване и приписват оценка на своя клиент. Кредиторът може да поиска от тях този резултат.

Свързани теми:  Давност на бърз кредит

Но отново, това може да стане само с разрешението на самия човек.

Кредиторът могат да направят справка с базата данни на прокуратурата

Проверката в базата данни за съдебни дела е следващия параграф в този процес. Това би имало за цел да даде яснота по следните въпроси.

Дали кредитополучателят е участвал в съдебни дела, какъв е бил предметът на спора, кой е кредитополучателят – ищецът или ответникът, в чиято полза е взето решението.

Кредити с лош кредитен рейтинг

Кредити с лоша кредитна история отпускат както фирми, така и банки. При банките условията за достъп до кредит са много по-строги, отколкото при фирмите. Кредитните компании са склонни да отпускат заеми на хора с влошена кредитна история, но може да начислят по-висока лихва.

Вижте още

Характеристики на всеки вид кредит

Ева Гроздева

Спешен заем с просрочие и лошо цкр

Ева Гроздева

Давност на бърз кредит

Ева Гроздева