Любопитно

Какво знаем за най-ранната нарисувана Тайна вечеря

Най-ранната нарисувана Тайна вечеря е стенопис от 4 век, разположен в катакомбите на Сан Калоджеро в Рим. Картината е малка, с размери само около 1 квадратен метър, и е изработена в техника на фреска. Изобразява Исус и неговите 12 апостоли, седнали на масата в трапезарията на къщата в Ерусалим, където се е състояла Тайната вечеря. Исус е в центъра на картината и е обграден от апостолите си. Той е в процес на пречупване на хляба и предаване на чашата на Юда Искариотски.

Тази картина е важна, защото е един от първите примери за изобразяване на Тайната вечеря в християнското изкуство. Тя показва, че тази сцена е била важна за християнската вяра още от ранните векове.

Други ранни примери за изобразяване на Тайната вечеря включват:

Фреска от 6 век, разположена в църквата Санта Мария Маджоре в Рим
Фреска от 7 век, разположена в църквата Сан Панталоне в Рим
Фреска от 11 век, разположена в църквата Сан Пиетро в Римини
Тези картини са по-големи и по-детайлни от картината от 4 век и показват развитието на техниката на фреската през вековете.

Свързани теми:  Как да различим бронз от месинг?

Катакомбите на Домицила на Via Appia Antica в Рим (наречени на Света Домицила) се простират върху 17 километра подземни пещери.

Те са най-старите от подземните гробни мрежи в Рим и единствените, които все още съдържат кости. Те са и най-добре запазените и едни от най-обширните от всички катакомби. В техните пасажи са включени фреска от 2-ри век на Тайната вечеря и други ценни артефакти.

Вижте още

Колко зъба има човек?

Емил Петров

Бурканче с причини защо те обичам

Как да си направя маска за лице в домашни условия?

Емил Петров