Любопитно

Барбекю от тухли в двора

Как сами да си направим барбекю от тухли в двора?

Барбекюто е чудесен начин да се насладите на вкусна храна на открито с приятели и семейство. Ако имате малко умения за строителство, можете да си направите барбекю от тухли сами.

От значение при проектирането на тухленото барбекю е да се съобразите с архитектурата и дизайна на мястото, където ще го изградите. Също така е важно да спазвате и разумни пропорции. В интернет има най-различни чертежи и дизайни на барбекюта, от които да почерпите вдъхновение и да изберете най-подходящо за вашия двор.

Необходими материали

За да си направите барбекю от тухли, ще са ви нужни чакъл, пясък и цимент. За пещта заедно с тухлите ще ви трябва и неръждаема стомана, метален палет, керемиди, метален ъгъл и дървен материал. Можете да си направите барбекю от тухли само със специален вид тухли, които са огнеупорни.

Температурата в барбекюто може да достигне до 1000 °C, а ако тухлата не е огнеупорна, то тя ще се спука и барбекюто ще се разпадне. Материалът е доста “стресиран”, ако палите барбекю, когато е студено. Единствено шамотна или керамична тухла ще ви свърши работа за направата на барбекю от тухли. От шамот обикновено се прави пещта, а керамиката бива използвана за направата на тръбата. Изискванията за тухлите за решетката са:

Свързани теми:  Как да се свържа с администратора на facebook?

– Плътността на тухлите в техническата документация трябва да е от 20 до 100 бр.;

– Устойчивостта на замръзване трябва да от 30 до 300;

– По тухлата не трябва да има пукнатини, стърготини или други видими дефекти;

– Порьозността на материала трябва да е ниска, а цветът трябва да е равномерен.

Как да изградите барбекюто от тухли

  • Намерете подходящо място в двора или градината си с размери поне 1 х 1 м, което да бъде абсолютно равно. Обикновено за целта е подходяща циментовата настилка, но и друга подобна (незапалима) настилка също би свършила работа (например такава от тухли).
  • Маркирайте върху настилката квадрат със страна 60 см. Подредете тухлите наоколо – те трябва да са чисти, гладки и с равни страни. Поставете във всеки ъгъл по две тухли на разстояние около 1 см., като всички тухли са обърнати в една посока. Поставете по още две тухли върху вече поставените, като ги обърнете на 90 градуса. Продължете по същия начин, докато получите четирите крачета на барбекюто, всяко от които с височината на 10 тухли.
Свързани теми:  Как да напълнея
  • Поставете върху така получената основа (четирите крачета) шперплатовата плоскост, така че единият й ръб да е наравно със “стената” на барбекюто, а другият да виси частично встрани (виж снимката най-горе). Това ще бъде работната площ, върху която ще поставяте чиниите с месо, подправките и другите важни аксесоари по време да готвене.
  • Започнете да изграждате самото огнище на барбекюто, като поставите 1 тухла в единия ъгъл. До нея поставете още една, така че краищата им да се допрат. Когато поставите 3 тухли в редица, сменете ъгъла и поставете перпендикулярно на редицата още 2 тухли. Сменете отново ъгъла и поставете 3 нови тухли. Накрая завършете правоъгълника с 2 последни тухли. По същия начин направете още 3 слоя от тухлите (така стават общо 4 слоя във височина), подреждайки всеки нов слой върху предишния и разполагайки слоевете шахматно (редувайки 2 и 3 тухли, както е показано на снимката най-горе).
  • Внимателно побутнете така получената конструкция – ако тя е твърде нестабилна, разглобете я и я направете отново, като предварително изравните допълнително основата. Помнете, че барбекюто ще съдържа понякога запалени въглени и огън, и именно заради тях конструкцията трябва да е много стабилна.
  • Оформете огнището в получената между редовете тухли пролука с формата на кутийка. Покрийте дъното, там където е повърхността на шперплата, със слой тухли и запълнете всички пролуки с пясък. Отгоре поставете грил решетката. Когато решите да правите барбекю, махнете решетката, сипете брикети в огнището, запалете огън и върнете решетката обратно.
Свързани теми:  Колко дни остават до коледа?

Предимствата на саморъчно направеното тухлено барбекю е, че дизайнът му зависи изцяло от въображението на майстора. С добре оборудваното барбекю ще можете да събирате приятели и съседи на вкусна скара.

Вижте още

Важна информация, която трябва да знаете за дюбелите за топлоизолация

Емил Петров

Магнитните бури: Природно явление с магическа сила

Ева Гроздева

Какво наистина искат мъжете за Коледа

Ева Гроздева