Любопитно

Коледа в България: традиции и обичаи

Kак се празнува Коледа в България?

Коледа е един от най-светлите християнски празници и е свързан с раждането на Иисус Христос. В България Коледа се нарича още Божик или Голяма Коледа. В повечето страни от Западния свят празникът се отбелязва на 25 декември, а в Източното православие Рождество Христово се празнува на 7 януари (по стар стил).

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна. Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.

Традиции и обичаи на Коледа

Коледа в България е изпълнена с традиции и обичаи, които се предават от поколения на поколения. Някои от тях са езически по произход, а други са свързани с християнската религия.

На Коледа се ходи на църква, за да се отслужи празнична литургия. След църква се обикаля със семейството и се посещават приятели и близки.

Свързани теми:  Защо е важно да имате добър адвокат по гражданско дело?

В някои райони на България на 25 декември се коледарува. Коледарите са групи от млади мъже, които обикалят домовете и пеят коледни песни. В замяна на песните домакините им даряват дарове, обикновено месо, сланина, боб, ядки, хляб и други.

В навечерието на Коледа децата се радват на подаръци, които Дядо Коледа оствя под елхата.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Християна, Християн, Христиана, Христина, Радослав, Радослава, Eмануела, Емануил, Емил, Ренета, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Кристина, Радостина.

Традиции и обичаи на Бъдни вечер

По традиция на 24 декември домовете се обхождат от дружините на малките коледари – момчета от 8 до 12-годишна възраст. Всяко от тях носи дрянова пръчка – кофръжалка или коледница. А всяка стопанка посреща коледарчетата със сито, пълно с пшеница. Тя посипва момчетата със семена, докато те удрят тояжките си по прага и благославят: “Да се роди, да се роди, дето рало ходи и дето не ходи!

През деня жените месят хлябове, готвят постни ястия и варят жито за Бъдни вечер.

Задължение на домакина е да отсече дебело дъбово или крушово дърво, което ще гори в огнището през цялата нощ. Това дърво се нарича бъдник.

Бъдникът е отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво, което според традициите на православните християни в България трябва да се постави в огнището или камината и да гори през нощта на тържествената трапеза на Бъдни вечер. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника не само символизират раждането на новото Слънце и Иисус Христос, но те са и причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб.

Свързани теми:  Как да намеря трюфел без куче

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Необходимо е да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях “да набъбват” късметът, щастието, здравето и плодородието. Необходимо е ястията да са нечетен брой – 7, 9, 11; колкото повече са – толкова по-щедра ще е новата година към дома. Задължително е ястията да са само постни. Най-важните ястия на трапезата са:

  • Питка с паричка (обреден хляб), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина – житни класове, рало, кръст и други. В питката се поставя паричка, която е символ на богатство. Човекът, в чиито парче се падне, ще има много пари, късмет и любов през новата година.
  • Ошавът е постна супа от сушени плодове, която се приготвя от дюли, орехи, стафиди, сушени плодове и други.
  • Бобът е символ на плодородието и изобилието.
  • Вареното жито е символ на възраждането и живота.

Коледа в съвременна България

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент, привнесен от Западна Европа – сияещата елха.

Свързани теми:  Кой ден е пазара в Люлебургас?

Христос идва на земята, за да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася частица от светостта на небесния мир – красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същност (светлината, знанието, чистотата, истината).

Коледа е един от най-красивите празници в България – време за семейството, приятелите и споделянето на любовта. Въпреки че някои от традициите и обичаите са се променили с времето, празникът е запазил своята магия и емоционално значение.

Вижте още

Интериорен дизайн, вдъхновен от природата

Емил Петров

Как да заспим по-лесно

Емил Петров

Въздействието на залаганията на електронни спортове върху казино индустрията

Емил Петров