Любопитно

Колко държави има в света?

Чудите ли се колко държави има в света?

По данни на Организацията на обединените нации (ООН) в света има 195 държави. Тази цифра обаче не включва всички територии и зависими държави, като Пуерто Рико или Гренландия. Тя не включва и непризнати държави като Тайван или Палестина.

Броят на държавите, признати от ООН, се променя с течение на времето. Когато организацията е основана през 1945 г., в нея членуват само 51 държави. С течение на годините все повече държави придобиват независимост и се присъединяват към ООН, като понастоящем броят им е 195.

Друг начин за определяне на броя на държавите е да се разгледа списъкът на суверенните държави. Суверенитетът се отнася до способността на една държава да се управлява сама без външна намеса. Списъкът на суверенните държави включва 206 позиции, включително някои територии и зависими държави, които не са признати от ООН.

Разликата между списъка на ООН и списъка на суверенните държави се дължи на факта, че не всички признати нации са постигнали пълен суверенитет. Някои държави имат ограничен контрол върху своите територии или са обект на външен контрол. Например Хонконг и Макао са специални административни региони на Китай, докато островите Кук и Ниуе са самоуправляващи се територии в свободна асоциация с Нова Зеландия.

Свързани теми:  Как да изберем безжичен микрофон: съвети и насоки

Освен тези несъответствия има и спорни територии, за които претендират няколко държави. Примери за това са Кашмир, Западният бряг и островите в Южнокитайско море. Броят на признатите държави може да варира в зависимост от това кого питате, а политическото напрежение може да повлияе на това кои територии са включени или изключени.

Накратко, отговорът на въпроса “Колко държави има в света?” зависи от начина, по който се определя държавата, и от съставения списък. Според ООН има 195 държави членки, но има и суверенни държави, които не са членки. Броят на признатите държави също може да варира в зависимост от териториалните спорове и политическото напрежение.

Вижте още

Как се рисуват котки?

Емил Петров

Как да участвам във филм?

Емил Петров

Еднаквите числа

Емил Петров