Любопитно

Паметникът на кан Алцек – българското минало в Италия

Близо 14 века едно италианско градче пази спомена за прабългарите и за кан Алцек.

Градчето Челе ди Булгерѝя (Celle di Bulgheria) се намира в Южна Италия, провинция Салерно, регион Кампания. Основано е в началото на VII-ми век, когато прабългарите, предвождани от кан Алцек, се заселили по тези земи.

Кой е кан Алцек и как е свързан с това италианско градче? Алцек е най-малкият брат на кан Аспарух и син на кан Кубрат, който поема с хората си към Апенините. Той пристигнал със своите 50 000 поданици в северната част на Италия по времето на лонгобардския крал Гримуалдо (662-667), който страхувайки се от българите, решил да ги изпрати далеч на юг при своя син Ромуалдо I в местност блатиста и неблагоприятна за живот. Там Алцек и хората му намерили сравнително добър прием – било им разрешено да се заселят във владенията на херцога, но на самия кан била отказана благородническата титла, защото не можело да има двама равнопоставени владетели на едно място, и му била дадена титлата „гасталд“, която според летописеца Павел Дякон (историк и теолог от VIII век), е втората по ранг след местния владетел. Алцек преглътнал обидата и за кратко време се утвърдил в областта като неин защитник от бандитите и пиратите. Нарекъл планината, в подножието на която се настанили хората му – Булгерия (така се нарича и до днес). Българите бързо облагородили местността като пресушили блатата, сред които им било разрешено да живеят, като засели ориз (за пръв път донесен в Италия от тях, а не от Марко Поло, както пише в италианската научна литература). Направили отводнителни и напоителни канали, достроили и укрепили и две стари римски крепости с голямо стратегическо значение – едната в града, който основали и нарекли Челе заради множеството килии („челе“ означава „килия“), а другата в съседното селище – днешното Рокаглориоза. Алцек създал и своя администрация, спечелила си славата на най-справедливата в региона, затова и всички се стремели да станат поданици на Алцек.

Свързани теми:  Растения, които привличат щастието

Жителите на Челле ди Булгериа и днес имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си, и много от тях са превърнали спомена за произхода си във фамилно име – Булгарини, Булгарели, Булгаручи, Булгаро. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми – “Bvlgari”.

На 8 юни 2016 година, в центъра на италианския град Челе ди Булгерия, е издигнат паметник на прабългарския кан Алцек. В цял ръст и пълно бойно снаряжение, поглежда гордо напред – към планината Булгерия, от където започва всичко, а зад гърба му се простира долината, населявана някога от неговия народ…

Скулптура е дело на Дишко Дишков с корекция от доц. Николай Нинов. За възстановката на всеки един елемент от облеклото, прическата и въоръжението е помогнал художникът и историк Александър Вълков. Каменният постамент тежи около 3-4 тона. Работата по него е продължила половин година – от месец декември 2015 г. до май 2016 г.

Свързани теми:  Скриване на номер

Една мечта на толкова много хора – италианци и българи – намерила своята реализация благодарение на българското родолюбие – триметровата бронзова статуята на кан Алцек се изправя сред площада на Челе ди Булгерия, за да увековечи българския дух.

Информационна табела разказва за историята на прабългарския владетел.

В района има още селища с български корени, но в Челе ди Булгерия са успели най-добре да съхранят спомена за Алцек и прабългарите.

Вижте още

Колко струва една камила?

Емил Петров

Как да претапицираме дивана: Пътеводителят на всички, които искат да си купят кушетка

Онлайн телевизията набира все по-голяма популярност