Спорт

Kак да различим шарка от обрив

Шарката и обривът са две състояния, които могат да се проявят с кожни лезии. Въпреки това, те имат някои ключови разлики, които могат да помогнат за тяхното разграничаване.

Шарка

Шарката е инфекциозно заболяване, причинено от вируса на варицела-зостер. Симптомите обикновено започват с треска, главоболие и отпадналост. След това се появява обрив, който започва като малки червени петна, които се развиват в мехурчета, пълни с течност. Мехурчетата се пукат и се превръщат в корички, които отпадат след няколко дни.

Обривът при шарка обикновено се появява навсякъде по тялото, включително по лицето, скалпа, гърдите, корема и гърба. Мехурчетата могат да бъдат сърбящи и болезнени.

Обрив

Обривът може да бъде причинен от различни фактори, включително инфекции, алергии или лекарства. Той може да се появи като малки червени петна, мехурчета, уртики или пъпки.

Обривът, причинен от инфекция, обикновено се появява заедно с други симптоми, като треска, кашлица или хрема. Обривът, причинен от алергия, може да бъде придружен от сърбеж, подуване и затруднено дишане. Обривът, причинен от лекарства, обикновено се появява в рамките на няколко дни след приемането на лекарството.

Разлики между шарка и обрив

Ето някои ключови разлики между шарката и обривът:

  • Причина: Шарката е инфекциозно заболяване, докато обривът може да бъде причинен от различни фактори.
  • Симптоми: При шарката обикновено се появяват треска, главоболие и отпадналост, преди да се появи обривът. Обривът при шарка е сърбящ и болезнен. Обривът, причинен от инфекция, може да бъде придружен от други симптоми, като треска, кашлица или хрема. Обривът, причинен от алергия, може да бъде придружен от сърбеж, подуване и затруднено дишане. Обривът, причинен от лекарства, обикновено се появява в рамките на няколко дни след приемането на лекарството.
  • Разпространение: Шарката е силно заразна и се разпространява чрез въздушни капчици, отделяни от заразен човек, когато кашля или кихне. Обривът, причинен от инфекция, също може да бъде заразен.

Как да се лекува шарка и обрив

Шарката не се лекува с лекарства. Лечението се състои в облекчаване на симптомите, като например треска, сърбеж и болка. За целта могат да се използват лекарства като парацетамол или ибупрофен.

Обривът, причинен от инфекция, се лекува с лекарства, които се борят с инфекцията. Обривът, причинен от алергия, се лекува с антихистамини. Обривът, причинен от лекарства, обикновено отшумява сам след спиране на приема на лекарството.

Кога да посетите лекар

Ако имате обрив, който е придружен от други симптоми, като треска, главоболие или затруднено дишане, трябва да посетите лекар. Също така трябва да посетите лекар, ако обривът ви е тежък или не отшумява.

Как да предотвратите разпространението на шарка

Шарката може да бъде предотвратена чрез ваксинация. Ваксинацията срещу шарка е задължителна за деца в България.

Ако сте в контакт с човек, който има шарка, трябва да вземете мерки за предпазване от разпространението на инфекцията. Тези мерки включват:

  • Избягвайте близък контакт с болния човек.
  • Ако трябва да сте в близост до болния човек, носете маска.
  • Мийте ръцете си често със сапун и вода.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.

Ако сте имунизирани срещу шарка, но сте били в контакт с болен човек, трябва да се консултирате с лекар.

Свързани теми:  Как да изчистим токсините от тялото за три дни

Вижте още

Как да научиш английски

joana

Как да изберем подходящите материали за работно облекло

Емил Петров

Кога да използвате кредит?

Емил Петров