Любопитно

Link-building за онлайн магазини

Изграждането на връзки е съществена част от SEO пъзела за собствениците на сайтове за електронна търговия – така наречените онлайн магазини.

Високото класиране в Google за съответните ключови думи е равносилно на това да имате физически магазин на оживена главна улица: ще реализирате много продажби, просто защото сте на правилното място в момент, в който хората искат да харчат пари.

Очаква се продажбите в онлайн магазините за електронната търговия да нарастват експоненциално през следващите години. За да се класирате добре за конкурентни и печеливши ключови думи във вашата сфера, трябва да подходите творчески към стратегиите си за изграждане на връзки – тоест към link-building-a.

Всички връзки към вашия уебсайт заедно съставляват така наречения “профил на връзките” на вашия уебсайт. По същество това е пръстовият отпечатък на вашия уебсайт, когато става въпрос за връзки.

Важно е профилът на връзките ви да е “естествен” и да не се отличава по негативен начин. Но какво е естествено и какво не? Това зависи от индустрията, в която работите. В някои индустрии е нормално да има много връзки с точно съвпадащ текст. Преди да засилите играта си по изграждане на връзки, е важно да се ориентирате как изглежда конкурентната среда. Това определя какво можете и какво не можете да направите.

Стратегии за качествен link-building

Качествен link building се постига със серия от действия, които са подчинени на обща стратегия, която обаче може да е индивидуална за всеки клиент, който търси услугата. Стратегическият подход се случва в различни направления.

Създаване на качествено съдържание – Публикуват се уникални и ценни статии, блог публикации или водещи, които предлагат полезна информация на потребителите. Това ще привлече вниманието на други уебсайтове и блогъри, които могат да създадат връзки към вашите публикации.

Гост постинг – Търсете блогове и уебсайтове във вашата ниша, които приемат гост публикации. Предложете им качествена статия или ревю, което да публикуват, включващо линк към вашия онлайн магазин.

Откриване на ресурси за споделяне на продукти – Търсете онлайн платформи или уебсайтове, които предлагат списъци с препоръчани продукти или ресурси във вашата ниша. Предложете своите продукти за включване в тези списъци и осигурете линк към вашия магазин.

Социални медии и онлайн присъствие – Активността в социалните мрежи и на други онлайн платформи може да помогне за привличането на връзки. Споделяйте интересно съдържание, участвайте в дискусии и изграждайте връзки с други потребители и марки. Споделяне и активност в социалните медии: Активността в социалните медии и споделянето на връзките ви могат да увеличат видимостта и да допринесат за по-добър резултат от link-building усилията ви.

Взаимно свързване с партньори и доставчици – Ако работите с партньори или доставчици, може да се договорите за взаимно свързване на вашия уебсайт и техния, което ще създаде взаимни връзки.

Сътрудничество с блогъри и инфлуенсъри – Създайте партньорства с блогъри и влиятелни хора във вашата ниша. Предложете им да рецензират или препоръчат вашите продукти и осигурете им линк към вашия магазин.

 

За какво да внимавате при изграждането на връзки към онлайн магазина?

Изброените стратегически цели имат и обратна страна, тоест ако не подходите професионално към тях, както се работи от страна на специалистите, може да не постигнете нужните резултати. Ето защо поне от техническа гледна точка е добре да имате такава професионална помощ.

Качество на връзките – опитайте се да създавате висококачествени връзки от авторитетни и релевантни уебсайтове. Избягвайте съмнителни или ниско качествени връзки, които може да навредят на репутацията на вашия магазин.

Свързани теми:  Как да спрем хремата за 5 минути?
Backlink Hyperlink Networking Internet Online Technology Concept

Релевантност на уебсайтовете – търсете връзки от сайтове, които са свързани с вашата ниша или продукти. Това помага за постигане на по-добра целева аудитория и увеличаване на релевантния трафик.

Разнообразие от източници – стремете се да получите връзки от разнообразни източници, като включвате блогове, уебсайтове на индустрията, форуми и социални медии. Това допринася за естествен и разнообразен профил на връзките.

Уникално съдържание – създавайте уникално и ценно съдържание, което привлича вниманието на други уебсайтове и ги мотивира да създават връзки към вас. Доброто съдържание има потенциала да се споделя и да привлича органични връзки.

Естественост и разпределение – внимавайте да създавате връзки постепенно и естествено във времето. Избягвайте нагласеното и масово създаване на връзки, което може да бъде тълкувано като спам.

Статията е написана благодарение на съветите на опитни специалисти от фирма за дигитален маркетинг, чиито специалисти имат ноу-хау при създаването на действащ онлайн магазин. Техният опит е ключов за реализирането на стратегическия подход при изграждането на работещ и печеливш електронен магазин.

Вижте още

Глоби по време на работа – Правни възможности за наказание на служител

Ева Гроздева

Как да проследиш телефон?

Емил Петров

Технически съпорт на сайтове от Интерфейс

Емил Петров