Финанси

Бърз кредит до заплата

Интересувате ли се от пари до заплата?

Най-популярните услуги в момента у нас са авансовите кредити до заплата, които се погасяват с един транш веднага щом получите заплатата си. Дори ако имате нужда от пари спешно, отделете време и не вземайте прибързани решения: преценете офертите на различни компании. Въпреки че заемът до заплата се отпуска за кратък период, имайте предвид, че трябва да върнете сумата преди датата на падеж.

Много фирми у нас предоставят пари до заплата без поръчител и без обезпечение. Все пак помислете дали наистина ще бъдете готови да платите дължимото, когато тази дата настъпи.

Сравнете офертите

Максималният лихвен процент по краткосрочен заем от фирма е 50%. Разгледайте повече актуални оферти и оценете лихвените проценти. Прочетете отделните условия на договора (те трябва да са в табличен вид) и общите условия (определени от фирмата едностранно).

Внимателно проучете индивидуалните условия на договора: те могат да съдържат условия за допълнителни услуги. Те засягат сумата, която трябва да върнете.

Проверете общата цена на заема. Максималното надплащане в проценти годишно и в лева трябва да бъде посочено в полето в горния десен ъгъл на първата страница на отделните условия на договора.

Какво трябва да се знае?

Не забравяйте, че небанковия заем работи за вас само ако сте го взели за кратък период от време. Колкото по-бързо го изплатите, толкова по-малко пари ще трябва да платите от бюджета си.

Когато погасите дълга, не забравяйте да запазите платежните документи. Не забравяйте, че заемът се счита за изплатен в момента, когато средствата бъдат получени по сметката или на касата на фирмата. Поискайте от кредитора удостоверение, че сте изплатили заема (или част от дълга по заема).

Сключете договора

Никога не бързайте с финансовите въпроси.  Обърнете специално внимание на таблицата с индивидуалните условия на заема – в нея са посочени допълнителни услуги, които засягат условията на договора за заем.

Внимателно проверете договора – дали квадратчетата до допълнителни услуги са отметнати предварително. Възможно е някои недобросъвестните компании може да се опитат да ви принудят да плащате за допълнителни услуги – по-добре е незабавно да откажете да работите с тях и да  се оплачете за тях на регулатора.

Съгласно закона за защита на правата на потребителите, кредиторите нямат право да поставят допълнителни услуги като условие за получаване на заем, още по-малко да ги включват в договора по подразбиране.

Свързани теми:  Рефинансиране на ипотечен кредит с лоша кредитна история

Вижте още

Характеристики на всеки вид кредит

Ева Гроздева

Кредит на вноски

Ева Гроздева

Пари на заем веднага

Ева Гроздева