Финанси

В каква валута да държим спестяванията си през 2024 г.?

По-добре ли е да превалутирате в евро, долари или швейцарски франкове спестяванията си?

Важно решение, което всеки човек трябва да вземе, е в каква валута да държи спестяванията си. Този избор зависи от редица фактори, включително географското местоположение, икономическата ситуация, личните предпочитания и инвестиционните цели.

Да превалутирате ли парите си в Евро?

Въвеждането на еврото през 2025 г. е голяма промяна, която касае парите на всеки един българин. А въпросите са много. 

От датата на членство на България в еврозоната всички разплащателни сметки, по които се получават заплати и пенсии, депозитни и други сметки ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро. Това означава, че още от първия ден на приемане на еврото, титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез банкомат, ПОС – терминал или в офис на банка.От тази гледна точка е добре да държим парите си именно в банкова сметка или платежна институция, а не в наличност.  От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите плащания ще се извършват изключително в евро.

Свързани теми:  Местни данъци и такси при покупка на имот

Веднага след въвеждането на валутата, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент. Обръщането от лева в евро задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лева за 1 евро.

Българите не бива да бързат да обменят пари в брой преди официалния ден на въвеждане на еврото, тъй като замяната може да включва разходи и такси. А в рамките на 6 месеца след присъединяването обмяната на пари в брой ще е безплатна в банките и офисите на “Български пощи”, а след това е възможно да бъде въведена такса. БНБ ще обменя безплатно монети и банкноти от лева в евро за период от неопределено време.

Да превалутирате ли парите си в долари?

Щатската валута е вторият вариант, за който всеки българин би попитал, но да се „избяга“ в долари, вече носи валутен риск, защото няма фиксиран курс. В момента, в който парите не са във валута, в която се разплащате всеки ден, вече трябва да мислите за риска от нейната стойност и кое я определя.

Свързани теми:  Давност на бърз кредит

Отминалата 2023 г. е най-лошата година за американския долар от началото на пандемията през 2020 г. Доларовият индекс е паднал с почти 3%, което е най-резкият му годишен спад от 2020 г.

Кои са най-стабилните валути?

Към началото на 2024 г. най-стабилните валути са тези на развитите страни с нисък инфлационен натиск и силна икономика. В тази категория се включват еврото, швейцарският франк, японската йена и британският паунд. Тези валути са по-малко рискови от тези на развиващите се страни, където инфлацията е по-висока и икономическата ситуация е по-нестабилна.

Еврото е една от най-популярните валутни резерви в света и е свързано със силна икономика. Въпреки това, през последната година еврото е загубило стойност спрямо долара, поради очакванията за повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Швейцарският франк, валутата на Швейцария, е популярна като сигурна инвестиция. Малцина у нас обаче знаят, че страната е под наблюдение от финансовото министерство на САЩ за валутни манипулации. Централната банка поддържа стабилен курса на франка, но валутата рязко поскъпна на няколко пъти през последното десетилетие. Освен това швейцарската икономика расте по-бавно от тези на други развити страни, което може да доведе до повишаване на инфлацията в бъдеще.

Свързани теми:  Спешни кредити с лошо ЦКР

Японската йена е друга стабилна валута, но е свързана с ниски лихвени проценти. Това прави йената по-малко привлекателна за инвеститорите, които търсят доходност.

Британският паунд също е стабилна валута, но е повлиян от геополитическите фактори, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Всеки експерт би посочил простото правило за спестяванията: Дръжте парите си във валутата, в която се разплащате. Ако живеете и работите в България, е препоръчително да държите спестяванията си в левове. Това ще ви позволи да избегнете курсовите загуби при конвертирането на валута. Въпреки това, ако искате да инвестирате определена сума, за да спечелите, то тогава има много различни варианти. Но те не трябва да се ползват спестените пари за „черни дни“.

Вижте още

Кредит за ремонт на жилище

Ева Гроздева

Как да съчетаем кредитиране и инвестиции за максимална финансова ефективност

Ева Гроздева

Характеристики на бързите кредити

Ева Гроздева