Спорт

Какво не трябва да ядат диабетиците

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото произвежда или използва инсулин. Инсулинът е хормон, който помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта за енергия. При диабет тялото не произвежда достатъчно инсулин или не използва инсулина по ефективен начин. Това може да доведе до високи нива на глюкоза в кръвта, което може да причини редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и слепота.

Здравословното хранене е важна част от управлението на диабета. Хората с диабет трябва да се придържат към диета, която е нискокалорична и с ниско съдържание на въглехидрати. Това ще помогне за поддържане на нивата на кръвната захар в норма.

Храни, които диабетиците трябва да избягват

Ето някои храни, които диабетиците трябва да избягват или да ограничават:

  • Продукти с високо съдържание на рафинирана захар, като сладкиши, сладкиши, газирани напитки, сокове и десерти. Рафинираната захар бързо се абсорбира в кръвта и може да доведе до рязко покачване на нивата на кръвната захар.
  • Продукти с високо съдържание на преработени въглехидрати, като бял хляб, бял ориз и паста. Преработените въглехидрати също се абсорбират бързо в кръвта и могат да доведат до покачване на нивата на кръвната захар.
  • Продукти с високо съдържание на наситени и трансмазнини, като пържени храни, червено месо, млечни продукти с високо съдържание на мазнини и рафинирани масла. Наситените и трансмазнините могат да повишат нивата на холестерола и да увеличат риска от сърдечни заболявания.
  • Алкохол. Алкохолът може да повиши нивата на кръвната захар, особено ако се консумира на гладно.
Свързани теми:  Какво е търговски кредит?

Храни, които диабетиците могат да консумират

Хората с диабет могат да консумират различни здравословни храни, включително:

  • Пълнозърнести храни, като пълнозърнест хляб, пълнозърнест ориз и пълнозърнеста паста. Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар.
  • Фрукти и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са нискокалорични и с високо съдържание на хранителни вещества, включително фибри, витамини и минерали.
  • Месо, птици и риба. Месото, птиците и рибата са добър източник на протеини, които са важни за поддържането на здравословното тегло и мускулната маса.
  • Здравословни мазнини, като зехтин, авокадо и ядки. Здравословните мазнини са важни за сърдечното здраве.

Принципи на здравословното хранене при диабет

Ето някои общи принципи на здравословното хранене при диабет:

  • Яжте редовни, малки хранения и закуски през целия ден. Това ще ви помогне да поддържате нивата на кръвната захар стабилни.
  • Изберете храни с ниско съдържание на въглехидрати. Включвайте много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени протеини в диетата си.
  • Контролирайте приема на калории. Ако се опитвате да отслабнете, за да подобрите контрола на кръвната си захар, говорете с лекаря си за подходящ план за отслабване.
  • Пийте много вода. Водата ще ви помогне да се чувствате сити и да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни.
Свързани теми:  Защо ми закъснява цикъла?

Ако имате диабет, е важно да работите с диетолог или лекар, за да разработите план за хранене, който е подходящ за вас.

Вижте още

Какво е кредитна линия и как работи

Емил Петров

Кога да използвате кредит?

Емил Петров

Какво да правим, когато ни е скучно?

joana