Горещи теми

Как да направим банята си перфектна?

Определянето на понятието “съвършенство”, когато говорим за бани, изглежда невъзможно, тъй като всеки от нас има различна представа за идеалната си баня според вкусовете и нуждите си. Все пак има някои основни правила за проектиране и разпределение, които ще ни помогнат да се възползваме максимално от пространството и да създадем подходяща естетика.

В банята, както и във всяко друго помещение в дома ни, е важно да бъдем верни на личния си стил, като винаги се съобразяваме с условията на наличното пространство, размерите, разположението на инсталациите, вентилацията… Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е какво търсим в нашата баня – място, насочено единствено към личната хигиена, храм на благополучието, място за релаксация и удоволствие.

Дизайн

Когато проектираме или ремонтираме баня, преди да изберем материали, цветове или покрития, трябва да вземем предвид и функционалността. Пълната хармония между естетика и практичност е от съществено значение за постигането на „перфектната баня“. Освен това, когато започваме с нашия проект, трябва да си зададем въпрос относно позицията и вида на тоалетната като: Искаме ли вана или душ? Трябва ли да запазим място за бидето или можем без това парче? Къде ще поставим хранилището, в шкаф под мивката или на рафт, окачен на стената? Когато се вземат тези решения, идеалното е да се вземат предвид водоприемниците и дренажните отвори, за да се избегне извършването на по-големи работи.

Свързани теми:  Музикални инструменти за деца: Ръководство

Цветове

Преди да вземем прибързани решения относно дизайна, трябва да преценим какви цветове искаме да преобладават в банята ни. За това можем да мислим за два различни варианта; от една страна, фоновите цветове, които ще поддържаме в дългосрочен план, а от друга страна, цветните нотки, които можем да включим чрез декорацията и предметите от бита, които могат да бъдат заменени винаги, когато искаме да дадем малка промяна на естетиката на нашата баня. Светлите цветове са идеални за малки пространства, тъй като белите и кремавите тонове дават усещане за простор и светлина. Ако искаме да създадем елегантен, тъмните тонове, комбинирани със светли цветове, са идеалният вариант. Ние също така ще изберем какъв завършек ще носи, като най-ярките са свързани с лукс, докато матовите са по-изтънчени и дискретни.

мебели за баня

Материали

Що се отнася до покритието, далеч от традиционните облицовки с морска тематика, днес на пазара има безброй материали за покриване на стени и подове.Също така, преди да изберем материала, трябва да се информираме за неговото действие, тъй като има още някои подходящи от други според нашите нужди. И, от друга страна, какъв стил търсим? Тъй като някои стилове са свързани с определени материали, като селски бани с дърво или модерни или минималистични бани с иновативни материали като бетон или микроцимент.

Свързани теми:  Какво трябва да знаете за марковите обувки

Аксесоари

Аксесоарите ще бъдат детайлите, които ще направят разликата в дизайна и са идеални за добавяне на нотка цвят, както и за украсяване и персонализиране на стаята. Трябва да имаме предвид, че има два вида аксесоари: функционалните, като огледалото или кърпите, и чисто декоративните, които трябва да присъстват, но не в изобилие, особено ако имаме малко пространство.

Осветление

Трябва да се помисли за осветлението. Слабо осветеното пространство ще бъде неудобно и не много функционално. Прожекторът над умивалника е от съществено значение за правилното осветяване на огледалото и умивалника. Ако ваната или душът са отделени с непрозрачна завеса, ще трябва да помислим за поставянето на друга светлинна точка на това място, за да избегнем инциденти. Светлината в останалата част на помещението ще зависи от неговия размер и височина, както и от ефекта, който търсим.

Съвети

Преди да започнем проектирането на нашата баня, е необходимо да планираме етап по етап и да се консултираме със съответните специалисти. Споделянето на идеите и получаването на експертни мнения, планирането на срокове и консултирането на бюджети са първите стъпки, когато мислим за ремонт.

Свързани теми:  Стилове за баня според предназначението

Вижте още

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: ЧАС ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМЪТ С ДЕПОТО ЗА ОТПАДЪЦИ В КВ. „ВРАЖДЕБНА“

Ева Гроздева

Как се монтират плочки за баня

Ева Гроздева

Как да накарам мъж скорпион да се влюби