Здраве и красота

Как да се справим с безсънието

Какви са причините, заради които не можем да спим пълноценно и как да се справим с безсънието

Безсънието е често срещано нарушение на съня, което се характеризира с затруднения при заспиване, често събуждане през нощта или ранно събуждане. Може да има сериозно въздействие върху качеството на живот, като причинява умора, раздразнителност, проблеми с концентрацията и паметта, както и повишен риск от заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и затлъстяване.

Безсънието не е случайно и винаги си има причина. Невъзможността да се заспи или накъсаният сън за определен кратък период, дължащи се на по-високо емоционално напрежение заради някакво събитие или повече работа, не са проблем. В останалите случаи обаче тези симптоми не трябва да се пренебрегват, тъй като то може да са свързани със здравословен проблем, за който да не подозирате.

Причини за безсъние

Безсънието може да се дължи на редица фактори, като най-често причините са:

  • Стрес – Стресът е една от най-честите причини за безсъние. Когато сме стресирани, тялото ни отделя хормони, които могат да затруднят заспиването.
  • Депресия – Депресията също може да доведе до безсъние. Хората с депресия често имат проблеми със съня, като заспиване, събуждане през нощта или ранно събуждане.
  • Медикаменти – Някои лекарства могат да имат странични ефекти, свързани с безсънието. Например, някои лекарства за високо кръвно налягане, депресия и тревожност могат да затруднят заспиването.
  • Хронични заболявания – Хроничните заболявания, като например артрит, астма и сърдечни заболявания, могат да затруднят заспиването.
  • Навик – В някои случаи безсънието може да се превърне в навик. Ако се притеснявате за заспиването, това може да затрудни още повече заспиването.
Свързани теми:  Уголемяване на устните с хиалуронова киселина

Лечение на безсънието

Лечението на безсънието зависи от причината за него. В някои случаи може да са достатъчни промени в начина на живот, за да се подобри сънят. В други случаи може да се наложи лечение с лекарства или терапия.

Няколко промени в ежедневната ви рутина могат да повлияят положително на качеството на съня

  • Създайте си редовен режим на сън – Отивайте се да лягате и ставайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите.
  • Създайте си спокойна среда за спане – Стаята ви за спане трябва да е тъмна, тиха и хладна.
  • Избягвайте кофеина и алкохола преди лягане – Кофеинът и алкохолът могат да попречат на заспиването.
  • Правете редовни упражнения – Упражненията могат да помогнат за подобряване на качеството на съня, но избягвайте да спортувате непосредствено преди лягане.
  • Научете се да се отпускате – При възможност преди лягане си отделете малко време за почивка и релаксация. Можете да четете книга, да слушате спокойна музика или да вземете продължителен топъл душ.

Лекарства

Лекарствата могат да бъдат ефективни за лечение на безсъние, но те трябва да се използват само след консултация с лекар. Някои често използвани лекарства за безсъние са:

Свързани теми:  Какво представлява здравната застраховка?

Терапия

Терапията може да бъде полезна за хора с безсъние, което е свързано със стрес, тревожност или депресия. Някои често използвани форми на терапия за безсъние са:

  • Когнитивно-поведенческа терапия (КПТ) – КПТ е вид терапия, която се фокусира върху промяната на мислите и поведението, които допринасят за безсънието.
  • Междуличностна терапия по време на сън (ICBT) – ICBT е вид терапия, която се фокусира върху подобряването на отношенията и комуникацията в спалнята.

Кога да потърсите лекар

Ако безсънието ви причинява значително неудобство или пречи на ежедневните ви дейности, е важно да потърсите лекарска помощ. Лекарят ще може да определи причината за безсънието ви и да ви препоръча най-доброто лечение.

Вижте още

Отслабване в корема за една седмица

Valeria

Кой пулс е нормален?

Как косата ни да порасне за една седмица