Любопитно

Как да си набавим витамин B12: съвети и трикове

Чудите ли се как да си набавите витамин B12?

Витамин B12 е изключително важно хранително вещество, от което тялото ни се нуждае, за да поддържа здрави нервните клетки, да произвежда червени кръвни клетки и да синтезира ДНК. Въпреки това, за разлика от други витамини, тялото ни не може да произвежда витамин В12 само, така че трябва да си го набавяме от външни източници. Ето някои съвети и трикове, които да ви помогнат да си набавите достатъчно витамин В12.

Яжте храни, богати на витамин B12

Един от най-лесните начини да си набавите витамин B12 е като ядете храни, които са богати на това хранително вещество. Някои от най-добрите източници на витамин B12 са животински продукти като месо, риба и млечни продукти. Телешкият черен дроб, мидите и сьомгата са с особено високо съдържание на витамин B12. Вегетарианците и веганите също могат да получат витамин В12 от обогатено растително мляко, зърнени култури и хранителна мая.

Вземете добавки с витамин B12

Ако не получавате достатъчно витамин B12 от вашата диета, можете също да приемате добавки. Добавките с витамин B12 се предлагат в различни форми, включително таблетки, капсули и сублингвални (под езика) спрейове. Говорете с Вашия лекар или регистриран диетолог, за да определите правилната дозировка и форма на добавка с витамин B12 за Вас.

Свързани теми:  Кои имена празнуват имен ден на Цветница?

Вземете инжекции с витамин B12

В някои случаи хората може да имат проблеми с усвояването на витамин B12 от диетата или добавките си поради основни медицински състояния като пернициозна анемия или болест на Crohn. В такива случаи може да са необходими инжекции с витамин B12, известни също като интрамускулни инжекции. Тези инжекции обикновено се дават в лекарски кабинет и могат да осигурят бърз тласък на витамин В12.

Проверете вашите лекарства

Някои лекарства могат да попречат на усвояването на витамин B12, като метформин, използван за лечение на диабет, и инхибитори на протонната помпа (PPI), използвани за лечение на киселинен рефлукс. Ако приемате някакво лекарство, говорете с Вашия лекар, за да разберете дали то може да повлияе на нивата на витамин В12 и какво можете да направите, за да му противодействате.

Тествайте нивата на витамин B12

Ако сте загрижени за нивата на витамин B12, можете да помолите Вашия лекар да тества кръвните Ви нива на витамин B12. Това може да ви помогне да определите дали получавате достатъчно витамин B12 от вашата диета и добавки. Ако нивата ви са ниски, вашият лекар може да препоръча добавки или инжекции, за да ви помогне да се върнете на правилния път.

Свързани теми:  Как да накараме спатифилума да цъфти

Получаването на достатъчно витамин B12 е важно за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Независимо дали го получавате от вашата диета, добавки, инжекции или комбинация от тях, уверете се, че получавате достатъчно от това изключително важно хранително вещество, за да поддържате тялото си в най-добрия си вид.

Вижте още

Създайте просторно пространство в спа стил с лукс и естествени облицовки

Ева Гроздева

Лятно бягство в Барселона 

Ева Гроздева

Как да разбера коя дюза не работи

Емил Петров