Спорт

Кога настъпва критическата при мъжете

Критична възраст при мъжете, наричана още андропауза, е периодът от живота на мъжа, в който се наблюдават хормонални промени, водещи до различни физически и психологически симптоми. Тези промени започват около 40-годишна възраст и могат да продължат до 70-годишна възраст.

В основата на критическата при мъжете е намаляването на производството на тестостерон. Тестостеронът е мъжки полов хормон, който играе важна роля в редица процеси в организма, включително:

  • Мускулна маса и силаСексуално желание и либидоКостна плътностМатрицата на косатаПсихично здраве
  • Намаляването на тестостерона може да доведе до следните симптоми:
  • УмораЛипса на енергияСпад в мускулната маса и силаДепресияРаздразнителностПроблеми със съняНамалена сексуална функцияКосопад
  • Симптомите на критическата при мъжете могат да варират в зависимост от индивидуалните различия. Някои мъже може да изпитват само леки симптоми, докато други могат да изпитват по-тежки симптоми, които могат да повлияят значително на качеството им на живот.Има редица фактори, които могат да допринесат за развитието на критическата при мъжете, включително:
  • ГенетикаНачин на живот (например, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, затлъстяване)Увреждания на тестисите (например, травми, инфекции)
  • Ако изпитвате някой от симптомите на критическата при мъжете, е важно да се консултирате с лекар. Лекарят може да проведе кръвен тест, за да измери нивата на тестостерона ви. Ако нивата на тестостерона ви са ниски, лекарят може да обсъди с вас възможностите за лечение.Има редица лечения, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на критическата при мъжете. Най-често срещаното лечение е заместителната терапия с тестостерон (ТТТ). ТТТ включва приемане на тестостерон под формата на инжекции, пластири, гелове или таблетки. ТТТ може да бъде ефективно за облекчаване на повечето симптоми на критическата при мъжете, включително умора, липса на енергия, спад в мускулната маса и сила, депресия, раздразнителност и проблеми със съня.Други лечения, които могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите на критическата при мъжете, включват:
  • Диета и упражнения – здравословната диета и редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на физическото и психическото здраве и да облекчат някои от симптомите на критическата при мъжете.Лекарства – някои лекарства, като антидепресанти, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия и раздразнителност.Терапия – терапията може да помогне за справяне с емоционалните и психологически проблеми, свързани с критическата при мъжете.
  • Критична възраст при мъжете е естествен процес на стареене. Въпреки това, има редица неща, които можете да направите, за да облекчите симптомите и да поддържате добро здраве.

    Свързани теми:  Как да се свържа с екипа на АБВ Поща

    Вижте още

    Видове кредити според срока на погасяване

    Ева Гроздева

    Как ще се впише Фернандес в Челси?

    Ева Гроздева

    Характеристика на  потребителския кредит

    Емил Петров