Свят

Коледа във Виена: Най-атрактивните коледни базари

Коледна Виена ухае на греяно вино и канела

Виена несъмнено е град с атмосфера. Столицата на Австрия е една своеобразна симбиоза между класическото и модерното. Старите сгради разказват историята на човешката цивилизация, хората по улиците са почти толкова цветни и разнообразни, колкото и епохите, през които градът се е развивал – от центъра на една империя до столицата на един от стожерите нa Европейския съюз. През зимата обаче атмосферата на града се създава не само от украсените улици, но и от аромата на греяно вино и пунш. Две емблеми на Коледа в немскоговорящия свят, до които човек може да се докосне на всеки един от многобройните коледни базари в града. Къде се намират и какво предлагат ще ви разкажем в следващите редове:

От средата на ноември до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат във вълшебни коледни базари. Ароматът на коледни сладки, горещ пунш и препечени бадеми се носи във въздуха. Старият град и търговските улици са украсени с празнични светлини, които разпръскват коледното настроение във Виена.

Wiener Christkindlmarkt

Висока арка със свещи приветства посетителите на входа на коледния базар “Wiener Christkindlmarkt” на площада пред кметството. “Wiener Christkindlmarkt” е най-големият и може би най-известният коледен базар във Виена. Откриването обикновено е в средата на ноември, а базарът е отворен до Бъдни вечер – 24.12. Щандовете са около 150 и всяка година предлагат традиционните Glühwein (греяно вино), пунш, Jägertee (чай с ром), марципан, карамелизирани ябълки, бретцели и други.

Свързани теми:  Италия ще субсидира с 1 млрд. евро семействата с нисък доход, за да купуват италиански електромобили

Надали можеш да изминеш повече от 100-200 метра в центъра на Виена през ноември и декември и да не усетиш аромата на вино и канела. Щандове за продажба има дори пред сградите на университетите и разбира се пред всяка от големите  забележителности на града.

Vienna Ice World

Във Vienna Ice World на коледния базар кънкьорите могат да обуят кънките си и да направят обиколка из романтично осветения парк City Hall. Специална атракция за влюбените двойки е дървото на сърцата. За децата има 12-метрова въртележка на много нива и в парка коледен свят с влакче на елени, пътека за сцената на Рождество Христово, детска хижа и определена площадка за кънки.

Романтичното коледно селище в университетския кампус също е популярно място за срещи в навечерието на Коледа, особено за студенти. С детска железница и старомодна въртележка и алеи за кърлинг, коледният базар в кампуса също е голям хит сред туристите.

Freyung Christmas market

Старият виенски коледен базар на Freyung Christmas market в центъра на града се провежда още от 1772 г. Днес това е място за закупуване на занаятчийски изделия, стъклени декорации, традиционни ясли и керамика.

Свързани теми:  Лятно бягство в Барселона 

Art Advent Christmas Market – Karlsplatz

По време на коледните празници на Art Advent Christmas Market – Karlsplatz има богата празнична програма за децата и най-вече разнообразие от ръчно изработени предмети за продажба. Всички предлагани храни са органично сертифицирани. Има и многобройни щандове, пълни със занаятчийски изделия в идиличните малки улички на квартал Бидермайер на Коледния базар на Spittelberg, както и множество други търговци с уникални идеи за кулинарни подаръци.

Vienna Prater

Удоволствие и традиция: Под мотото “Der Prater rockt” (“Пратерът се разтърсва“) в най-известния увеселителен парк във Виена се предлага и ежедневна концертна програма. Има детски приключенски атракции, музикални изпълнения на живо от госпъл до соул и поп и хумористична шоу програма.

Виена през декември е като извадена от коледна картичка. Няма нужда да правите нищо, за да сте обградени от магията на празниците. Улиците са осветени от коледни светлини, базарите са оживени от весели компании, събрали се на чаша пунш след работа и целият град ври от наелектризирана празнична енергия.

Вижте още

Коледа в Париж: 10-те най-добри неща, които трябва да видите и направите

Valeria

Рядка зелена комета приближава Земята

Ева Гроздева

Xiaomi представи своя първи електромобил

Valeria