Свят

Коледа в Париж: 10-те най-добри неща, които трябва да видите и направите

Коледа е вълшебно време от годината. С наближаването на празничния сезон Париж и неговите околности са изпълнени с вълшебство. Навсякъде в парижкия регион празненствата са в разгара си, с фестивали на светлините, улични илюминации, приказни шоу програми, изяви на Дядо Коледа, празнични менюта, лакомства и анимирани витрини – това е времето, когато всеки се връща в детството.

По време на празничния сезон през декември градът буквално сияе от светлините по Шанз-Елизе до дървото, цветовете на дъгата в Galeries Lafayette и някои от най-украсените витрини в света. Ако решите да посетите Париж през декември, добавете тези 10 идеи към списъка си със задачи – те са страхотен начини да отпразнувате Коледа в Париж, столица, в която никога не липсва магия.

Насладете се на блещукащите светлини на Шанз-Елизе

Шан-з-Елизе (Avenue des Champs-Élysées)

След като години наред беше оформена в поразителен червен нюанс, най-емблематичната улица в Париж и нейните 400 дървета се върнаха към малко по-скромен вид. LED светлините на Шанз-Елизе, стигащи до Триумфалната арка, ще блестят от 17:00 часа. до полунощ.

Посетете коледните базари в градините на Тюйлери и Нотр Дам

Градините Тюйлери

Въпреки че няма да има коледен базар покрай Шанз-Елизе, има много пазари и коледни селища, които се появяват на други места из града. На площад René Viviani, точно срещу Нотр Дам, ще намерите интимен пазар с около 30 изложители, продаващи характерна за региона храна, горещ шоколад и ръчно изработени изделия. По-голям пазар може да посетите в градините Тюйлери до 7 януари 2024 г. Там ще откриете стотици дървени къщички, на които се прдават дребни подаръци и сезонни лакомства. Можете да разгледате щандовете на френски занаятчии, от стъклодухачи до дърводелци , както и на дизайнери от Парижката търговска камара, представящи своите занаяти.

Свързани теми:  Зеленски: Трета световна война няма да има

Вижте най-добрите празнични изложби в света…

Има тема за всеки вкус: Универсалният магазин BHV Marais се превърна в омагьосана гора тази година с много ателиета и събития, планирани в магазина през целия месец. На приземния етаж има и изскачащ прозорец за пътуване, фокусиран върху Канада, със специална селекция от канадски стоки и аксесоари. В Printemps Haussmann легендарната актриса Катрин Деньов откри специална изложба, изработена изцяло от хартия от художника и сценограф Матилд Ниве. Близо сто хартиени птици са се настанили във витрините на магазина като главни герои, които доставят празнични пожелания от цял ​​свят. Комплектът е конструиран от дървени остатъци от стари декорации, като са използвани 1500 квадратни метра рециклирана или огнеупорна хартия от Франция и Италия. След празниците всичко ще бъде рециклирано в специализирани центрове във Франция.

…и някои от най-хубавите коледни елхи

Galeries Lafayette

Празничното настроение на Galeries Lafayette не свършва на тротоара – коледната елха и празничните витрини под купола на магазина са ежегодно събитие, сравнимо с осветлението на дърветата в Рокфелер център в Ню Йорк. Винаги жизнени и впечатляващи, посетителите, които се осмелят да влязат в атриума на магазина този сезон, ще открият извисяващо се дърво, високо 15 метра, украсено с причудливи маски, небесни създания и искрящи гирлянди.

Карайте кънки на лед на емблематични места

Можете да направите това на пързалка от 300 квадратни метра, разположена в сърцето на коледното селище в Трокадеро, с директен изглед към Айфеловата кула. Или можете да се попързалята с кънки в градините на Тюйлери, където ще бъде поставена още по-голяма пързалка до началото на януари.

Свързани теми:  Най-лесният начин за получаване на виза за САЩ

Насладете се на лукса на Place Vendôme

Вкусът на града към грандиозното и лукса достига своята кулминация на Place Vendôme, площад от началото на 18-ти век, само на няколко пресечки от реката. Създаден по заповед на Луи XIV, мястото остава емблематично и до днес, както заради бронзовата колона, която се извисява в центъра на площада, така и заради луксозните бутици за бижута и хотел Ritz Paris, които го заобикалят. Всяка разходка трябва да започне от началото на търговската улица Rue de la Paix, минавайки покрай Tiffany’s, Park Hyatt Paris и Cartier.

Отпийте най-добрия горещ шоколад

Нищо не стопля местните и посетителите така, както горещия шоколад. Посетете Angelina на rue de Rivoli и опитайте гъстия, декадентски Chocolat Chaud Africain, който ще ви накара да се чудите дали току-що са разтопили цял шоколад в чашата ви.

Потопете се в най-вкусния Bûche de Noël и други сладки изкушения на сезона

Bûche de Noël

В сладкишите с история винаги има нещо специално и магическо. Коледното пънче (Buch de Noël, fr. Bûche de Noël) е традиционна френска торта под форма на дърво, което обикновено се завива като руло. Най-често се изработва от пандишпан, крем и се украсява с фигурки от марципан, целувчени гъбки и пудра захар, която символизира снега. Глазурата на тортата трябва да е напукана и да наподобява дървесна кора. Въпреки че повечето сладкиши се приготвят и продават за вкъщи, има няколко места, където можете да изпиете чаша чай и да похапнете парче от вкусната коледна торта.

Свързани теми:  Италия ще субсидира с 1 млрд. евро семействата с нисък доход, за да купуват италиански електромобили

Вижте Jardin des Plantes осветени по нов начин

Jungle en voie d’Illumination

Блясъкът от стотици мащабни фенери във формата на растения и животински видове, обичайни за тропическите гори, превръща територията на Jardin des Plantes в осветена страна на чудесата всяка вечер от края на ноември. Организирана от Националния природонаучен музей, разходката отвежда гостите из парка и неговата менажерия, за да открият биоразнообразието на тропическите гори, обхващащи четири континента. Jungle en voie d’Illumination, както се нарича инсталацията, включва котки, жаби, брилянтни цветя и много други неочаквани гости, които децата и семействата ще харесат.

Яжте френска храна

В периодът между Коледа и Нова година в Париж много ресторанти затварят за така необходимата почивка след напрегната година, а тези, които остават отворени, обикновено предлагат специални менюта с изключително високи цени. Има няколко заведения обаче, които запазват редовното си меню непокътнато и добавят празничен привкус тук и там: Au Pied de Cochon предлага всичко от френска лучена супа до стриди и свинска пача по всяко време на денонощието; Le Train Bleu, бижуто Belle Epoque в гара Gare de Lyon, ще предложи празнично меню, а Le Vaudeville (100-годишна бирария на Place de la Bourse) сервира достъпно коледно меню с изискани стриди , миди, гратен дофиноа“ (фр. “gratin dauphinois”) и декадентски десерти. Ако бюджетът не е от значение, всички ресторанти със звезда Мишлен и изискани ресторанти в най-добрите хотели в града, от Hôtel de Crillon до The Peninsula и новия хотел Grand Mazarin, ще бъдат отворени и ще сервират свои собствени изискани ястия през почивните дни.

Вижте още

Рядка зелена комета приближава Земята

Ева Гроздева

Земетресение в Турция: Броят на жертвите може да се увеличи осем пъти, казва СЗО

Емил Петров

Meta вече спира дистанционните наемания на работа след масови съкращения

Ева Гроздева