Здраве и красота

КРАСОТАТА ОТВЪТРЕ НАВЪН

Как подобряването на душевното здраве променя външния ви вид и усещане за красота

Красотата е нещо, което се възприема по различни начини от всеки човек. За някои красотата е свързана с външния вид, докато за други е свързана с вътрешното състояние на ума и духа.

Красотата е в очите на гледащия“, гласи една френска поговрока…

Истината е, че околните ни приемат така, както се чувстваме, а именно, ако сами не се възприемаме като красиви и другите няма да ни смятат за такива.
В забързаното ежедневие, стресовите ситуации са безброй много, а това предполага напрежение, изнервеност и в края на деня се чувстваме отпаднали и лишени от всякакви положителни емоции!

Как подобряването на душевното здраве променя външния ни вид

Когато сме психически здрави, се чувстваме по-добре в кожата си. Това се отразява и на външния ни вид.

Физическото и психическото състояние на всеки човек са в тясна връзка с неговия начин на живот. Поддържането на добро здраве и хармония се постига, когато се грижим за себе си. Когато сме удовлетворени от дейностите, с които се занимаваме в ежедневието, включително откриването на подходящи хобита и интереси. И най-вече се осъществява, в момента, в който успеем да регулираме и управляваме състоянията на стрес и безпокойство. Ако трябва да се опише процесът за постигане на добро здраве, удовлетворение и подобряване на качеството на живот, най-правилното понятие за него е уелнес/wellness.

Свързани теми:  Кой пулс е нормален?

Какво представлява терминът уелнес

Уелнес произлиза от английски и се използва за обозначаване на благосъстояние или състояние на добро здраве и спокойствие. Уелнес концепцията разглежда всички сфери на човешкия живот и начините за постигане на баланс и хармонично съществуване. Международният уелнес институт определя понятието като поредица от активни дейности, ключови избори и начин на живот, които водят до състояние на цялостно здраве.

Как влошеното психично здраве се отразява на външния ни вид

Когато изпитваме стрес, кръвта се натрупва в жизнените органи, за да осигури подходящо количество кислород на тялото, така че да можем да се справим със стресовата ситуация. Същото се случва, когато има силна умора, в резултат на което от една страна органите ни се кръвоснабдяват и окисляват, за да се справят с трудните условия, но от друга страна нашата кожа се лишава от ценна “храна”.Докато нашите кръвни клетки кръвоснабдяват органите ни, кожата, ноктите, косата и други нежизненоважни органи остават настрани и това има видими ефекти върху начина, по който изглеждаме. Повехналият външен вид, липсата на еластичност, бръчките, сухата коса и слабите нокти са резултат от липсата на кислород, тъй като кръвните клетки дават приоритет на храненето на органите, за да може тялото ни да се справи с трудните условия, пред които е изправено.

Свързани теми:  Как да изберем парфюм?

Как да се грижите за вашето психично здраве

Когато се чувстваме добре, се чувстваме по-уверени и щастливи. Това се отразява и на нашето усещане за красота.

Има много неща, които можете да направите, за да подобрите душевното си здраве. Някои от тях включват:

  • Грижа за себе си: Това включва здравословна диета, редовни упражнения и достатъчно сън.
  • Запознаване с техники за релаксация: Техниките за релаксация като дълбоко дишане и медитация могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността.
  • Социално взаимодействие: Социалните контакти са важни за психичното здраве. Заобикаляйки се с хора, които ни подкрепят, можем да се чувстваме по-добре в кожата си.
  • Потърсете професионална помощ: Ако се борите с психичното си здраве, не се страхувайте да потърсите професионална помощ. Психиатър или терапевт може да ви помогне да развиете умения за справяне и да подобрите душевното си здраве.

Пътят на красотата не е отвън-навътре, а обратно.

Бъдете здрави, за да сте винаги красиви и за целта започнете отвътре навън, резултатът и успехът ще бъдат положителни и от полза със сигурност!

Вижте още

Успокояване на възпалено гърло и кашлица: ефективни стратегии за облекчение

Емил Петров

Грижа за очите през всички сезони: Защо са важни слънчевите очила и през зимата?

Емил Петров

Отслабване в корема за една седмица

Valeria