България

Плаж Болата – една черноморска перла, която си заслужава да посетите

На северното черноморско крайбрежие на България се намират множество прекрасни места, но малцина са запознати с тях. Тези скътани уголеми са отдалечени от основните туристически маршрути и се наслаждават само от местните жители. Едно от тези тайни места е Болата заливът, разположен на северната страна на нос Калиакра. За да го достигнете, трябва да се обърнете в една незабележима тесна пътека наляво (има един знак), след това надолу и малко надясно… общо казано, навигаторът ще ви покаже “Болата”, и тогава ще откриете кръгъл залив с изящна форма, малък и уютен плаж, огромни тухленочервени скали. Това е Болата заливът – места, които са толкова красиви и впечатляващи, че не могат да се объркат с нищо друго.

Плаж Болата, място, за което малцина знаят, се намира в природния резерват Калиакра, близо до село Българево. Това не е популярна туристическа дестинация, но привлича посетители с уникалния си климат и природни красоти. Заливът е заобиколен от теракотни скали, които му придават уникален вид. Във водите на залива се влива малка блатиста река, а плажът е малък, но приятен. Водата е чиста и прозрачна, а заливът е популярен сред гмуркачите.

Свързани теми:  АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: ЧАС ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМЪТ С ДЕПОТО ЗА ОТПАДЪЦИ В КВ. „ВРАЖДЕБНА“

Заливът Болата е част от клуба на най-красивите заливи в света, но не е масово популяризиран от туристическа гледна точка. Мястото е трудно достъпно, с еднолентова и криволичеща пътека, което го прави неподходящо за организирани туристически посещения. Въпреки това, заливът предлага уникални възможности за наблюдение на мигриращи птици и защитени видове растения и животни. Тук може да се срещнат редки водолюбиви прелетни птици, земноводни и дори делфини.

Историческото значение на местоположението е също забележително. В близост до Болата залива са открити останките на древно селище и жилища, които са построени преди 400 години преди нашата ера. Това свидетелства за древния търговски обмен между Второто българско царство, Генуа и Венеция.

Макар че не е широко популяризирано, местоположението на Болата залив предлага уникално и непокътнато преживяване за посетителите. Тези, които се решат да посетят това скрито място, ще бъдат наградени с прекрасни пейзажи, спокойствие и връзка с природата.

Източник: Open-Bulgaria.com

Вижте още

Икона на свети Мина: История, традиции и символика

Ева Гроздева

Васильовден: Духът на традициите

Valeria

Filmisub и защо изчезнаха големи български сайтове за онлайн филми?

Ева Гроздева