Любопитно

Правила на любовта

Ка да изградим щастливи и хармонични взаимоотношения?

Любовта е едно от най-мощните човешки чувства. Тя може да ни накара да се чувстваме щастливи, изпълнени и цели, но също така може да бъде и трудна и предизвикателна. За да изградим и поддържаме здрави и щастливи взаимоотношения, е важно да разберем как да обичаме правилно.

Повечето съвети за любовта ни осветляват как да открием правилния човек. Очакваме да намерим съвършения партньор и сродната си душа, което успешно се подхранва от сайтовете за запознанства. Би било прекрасно, но не се случва на всеки, а и невинаги любовта остава съвършена.

Практикуване на любов

– Каква е разликата между харесвам и обичам? – пита един ученик.

Учителят отговаря:

– Когато харесваш цвете, откъсваш го. Когато обичаш цвете, поливаш го редовно.

Този често цитиран диалог илюстрира една от основните идеи за любовта. Красотата ни привлича, мечтаем за нея и искаме да я притежаваме. Откъснали сме цвете, което ни харесва, и му се радваме. Но привличането, подобно на отрязан цвят, накрая повяхва и просто го изхвърляме. Когато прераства в любов, привличането изисква повече грижи. Когато искаме да отглеждаме живо цвете, не го отрязваме, за да го сложим във ваза, а му предоставяме слънчева светлина, почва и вода. И чак когато се грижите за цветето известно време, отглеждате го, за да го поддържате живо, тогава истински се наслаждавате на красотата му – на неговата свежест, багри, аромат, цветове.

Свързани теми:  Науката зад обмислените подаръци: Разбиране на психологията на подаряването

Любовта ни привлича с красота и омая подобно на цвете, но можем да я поддържаме жива само чрез постоянни грижи и внимание.

Никой не сяда да ни учи как да обичаме. Любовта е навсякъде около нас, но може да се окаже трудно да я усвоим от приятели и семейство, които често я демонстрират интуитивно. Някои хора търсят любовта. Някои са замаяни от чувства и изпълнени с надежда. Трети бягат от обвързване и подвеждат партньорите си. Други са заедно, но без любов или пък се разделят, защото просто не могат да намерят правилната формула. Има и хора щастливи от любовните си отношения. Не можем да очакваме, че автоматично ще знаем всичко за любовта, след като никога не сме били обучавани как да я даваме или получаваме. Нито как да управляваме емоциите си по отношение на определен човек, как да градим и подхранваме взаимоотношенията си, така че и двамата участници да са щастливи.

Ето някои правила на любовта, които могат да ви помогнат:

Обичайте себе си

Преди да можем да обичаме другите, трябва да се научим да обичаме себе си. Това означава да приемем себе си такива, каквито сме, с всичките си силни и слаби страни. Когато обичаме себе си, ние се чувстваме уверени и достойни за любов.

Свързани теми:  Не мога да си вляза в фейсбука

Бъдете честни и искрени

Връзките, основани на лъжата и измама, са обречени на провал. Затова е важно да бъдем честни и искрени в отношенията си с другите. Това означава да споделяме мислите и чувствата си, както и да се извиняваме, когато грешим.

Партньорът ви укрепва вашата вяра в себе си

Не се колебайте да се сбогувате с онези партньори, които ви карат да се чувствате постоянно несигурни, да се съмнявате във вашите умения или външен вид, да ви критикуват през цялото време, да обезценяват думите и действията ви, да се опитват да предизвикат чувство на вина и също така да показват други признаци на пасивна агресия и токсични взаимоотношения.

Добрият партньор винаги е готов да ви подкрепи морално в трудни моменти. Той иска да бъдете щастливи и да не се съмнявате в себе си.

Правите дребни жестове един към друг

Едно действие не трябва да е грандиозно, за да бъде романтично.

Малките жестове и ежедневните знаци на внимание от любимия човек ще ви разкажат много повече за взаимоотношенията, отколкото скъпите „статутни“ подаръци и „официалните“ поздравления за празниците.

Това може да е чаша кафе в леглото сутрин, приготвяне на вечеря, когато знае, че сте имали тежък ден, или нежно послание с думи на любов и насърчение. Дори обикновената прегръдка, когато се срещнете, може да е значима.

Свързани теми:  Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National Geographic

Бъдете подкрепящи и се изслушвайте

Добрият партньор ще изслуша внимателно всичко, което имате да кажете, ако това има значение за вас, даже в случай, че дадената тема му се струва скучна.

Бъдете готови на компромиси

Ключа към всяка успешна връзка е компромисът.

В една връзка винаги има борба между индивидуалните нужди на партньорите, така че не е нужно да очаквате, че вие и вашата сродна душа ще бъдете напълно съгласни един с друг във всички мнения и желания.

Но начинът, по който правите компромиси и водите диалога, е ключов показател за това колко добре си подхождате.

Ако успявате лесно да се договорите и да намерите приемливо решение и за двамата, когато за нещо не сте съгласни, тогава всичко е наред.

Естествено горните признаци не изчерпват всички особености във взаимоотношенията, пък и във всяка връзка има доста индивидуални особености, но от друга страна са чудесен индикатор, че партньорът ви е готов да се грижи за вас и че вие сте му скъпи. Всеки човек е различен и това, което работи за един, може да не работи за друг. Важно е да открием какво работи за нас и партньора ни и да се стремим да изградим взаимоотношения, основани на любов, уважение и доверие.

Вижте още

Как да направим водородна вода: Пълно ръководство

Емил Петров

Как да следя мъжа си?

Емил Петров

Топ 5 житейски урока от Омраам

Емил Петров