Здраве и красота

ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН ЗА КРАСИВА И СИЯЙНА КОЖА

Защо пълноценният сън е важна част от грижата за красива кожа?

Все повече хора осъзнават важността на здравословния сън за подобряване на качеството на живот. Пълноценният сън не само осигурява необходимия покой на тялото, но има и непосредствено влияние върху здравето на кожата. Нека разгледаме как сънят и кожата са свързани и как можем да подобрим здравето на кожата си чрез пълноценна почивка.

Връзката между съня и здравето

Сънят играе ключова роля върху нашето здраве като цяло. От една страна, добрият сън подпомага имунната ни система и намалява риска от различни заболявания. От друга, психологическите ползи от качествения сън включват подобрено настроение и по-добро управление на стреса.

Сънят и кожата

Има ли връзка между съня и здравето на кожата? Да, и тя е значителна. Недостатъчният сън може да доведе до възпалителни процеси в тялото и ускорено стареене на кожата.

Нощната почивка е от решаващо значение за цялостното ви здраве и благополучие, но също така се оказва, че има известна научна истина в идеята за така наречения “красив сън” (beauty sleep). Нашата кожа си почива и се възстановява, докато спим. Без излагане на ултравиолетови лъчи и без динамично свиване на мускулите на лицето, това е най-доброто време за кожата.

За една нощ кожата преминава в режим на възстановяване, което означава, че премахва токсините, възстановява увреждането на клетките, причинено от околната среда, заменя стареещите клетки и създава нови. Също така е важно да се отбележи, че производството на колаген се увеличава вечер. Ето защо след пълноценен сън кожата изглежда по-свежа, по-млада и по-сияйна.

Според препоръките хората в активна възраст се нуждаят от 7 до 9 часа сън на денонощие. Ако се опитате да намалите количеството сън от което тялото ви се нуждае, за да функционира най-добре, кожата ви ще го покаже. При недостиг на сън ние бързо виждаме въздействието на това, например в появата на тъмни кръгове под очите, промени в текстурата на кожата, суха кожа и появата на фини линии и бръчки.

Когато говорим за специфичните функции на тялото по време на сън е важно да се отбележи влиянието на хормона кортизол.

Кортизолът често е наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Всъщност този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло. Недостиг или излишък от този хормон може да доведе до сериозни проблеми в тялото.

Нивата на кортизола намаляват по време на сън, така че ако не спите достатъчно, те ще останат високи. Това може да попречи на заздравяването на рани, да насърчи ранното стареене и дори да доведе до появата на акне.

Свързани теми:  Хранителни добавки: ползи, рискове и избор на правилните продукти

Техники за подобряване на съня

Лягайте си и ставайте по едно и също време

Човешкият организъм е подвластен на „дресировка“. Ако сте достатъчно упорити и му създадете определени навици, няма да ви създава проблеми. Опитайте се да лягате и да ставате от леглото в един и същи час.

Избягвайте кофеина преди сън

Любимата ни напитка може да ни зарежда с енергия сутрин, но консумацията й късно вечер стимулира прекалено нервната система и организма не може да се настрои за сън, така че забравете за кафето в късните часове. Кофеинът се разгражда за 6 до 8 часа, което означава, че след 15:00 ч. не е препоръчително да го приемате особено ако страдате от безсъние.

Кажете „не“ на късната вечеря

Най-нездравословният навик, който мнозинството от хора имат е да хапват непосредствено преди лягане. Това е вредно не само за съня, но и за нормалното функциониране на целия организъм. Сред последствията са появата на киселини, сънуване на кошмари, увеличаване на теглото, по-голям риск от инфаркт и проблеми със сърцето.

Не пренебрегвайте подходящата температура по време на сън

Според учените най-подходящата температура за сън е от порядъка на 18-20°. И все пак всеки организъм е различен и може да се нуждае от няколко градуса по-ниска или по-висока температура. Опитайте се да си осигурите най-подходящата температура за вас, като преди това проветрите хубаво помещението. 

Здравето на кожата е в тясна връзка с пълноценния сън. Ако искате да изглеждате и да се чувствате добре, сънят трябва да бъде ваш приоритет. Пълноценната почивка и добрият сън са ключ към здравото тяло и здравия дух, към които всички се стремим.

Вижте още

Начини за предотвратяване на косопада: 12 доказани съвета за спиране на опадането на косата

Как да завържете вратовръзка

Как да пиете кафето си, за да бъде полезно

Valeria