Финанси

Рефинансиране на кредити без поръчител

Животът в ситуация на свръхзадлъжнялост може да бъде истинско изпитание, поради което рефинансирането на дългове напоследък се превърна в една от най-предпочитаните възможности за клиентите, когато става въпрос за прекратяване на евентуални просрочия, които разяждат семейните им финанси. Въпреки че възможностите, които предлага рефинансирането, са доста широки, това невинаги е правилният начин.

Какво представлява рефинансирането?

Разбираме, че първият въпрос, който може да ви хрумне, е какво е рефинансиране на дълг. По принцип при рефинансирането банката отпуска нов заем на клиента, за да може той да финансира всички свои предишни задължения, което ще му позволи да получи по-добри вноски и лихви, за да облекчи или подобри настоящото си финансово състояние. По този начин се рефинансират предишните дългове, като по този начин се намалява месечната им тежест.

Особеността на рефинансирането на дълг е, че някои от заемите трябва да имат ипотечно обезпечение, например къща или недвижим имот, за да се гарантира на банката, че клиентът няма да изпадне в неплатежоспособност по време на развитието на процеса. Затова, ако обмисляте как да рефинансирате дълг без ипотека, можете да потърсите други възможности или да обедините заемите си в един. Всъщност обединяването и рефинансирането често се считат за сходни алтернативи.

Свързани теми:  Проверки за одобрение на кредит: Кредит с бързо одобрение

Въпреки че рефинансирането може да звучи привлекателно на пръв поглед, има някои съображения, които трябва да се вземат предвид, преди да се кандидатства за него. За да можете да вземете предвид всички тях, ще ги опишем подробно в следния списък:

-Ще ви е необходим поръчител, защото в противен случай банката ще ви откаже кредита незабавно.

-Ако не изплатите кредита си, рискувате да загубите своя недвижим имот или този на роднините си, както и да платите голям дълг.

-Обикновено това е много скъп процес, тъй като клиентът трябва да поеме голяма част от разходите, свързани с анулирането на предишни заеми, таксите за откриване и наемането на адвокати и специалисти за започване на рефинансирането.

-Въпреки че това може да облекчи текущото ви финансово положение, в дългосрочен план всички заеми, които сте взели, ще бъдат много по-скъпи поради по-високите лихвени проценти.

-Времето, което ще ви е необходимо, за да изплатите дълга си, може да се проточи с години, да навреди на финансовото ви състояние и на възможността да живеете комфортно, без да се притеснявате за погасяването му.

Свързани теми:  Прогноза за цените на жилищата в България през 2024 година

По същия начин, ако искате да рефинансирате дълга си, трябва да отговаряте на редица изисквания, които компаниите обикновено вземат предвид:

1.Кредитната ви история трябва да е много положителна, така че е важно да не сте вписани в нито един списък с просрочени задължения, като например ASNEF. Това изискване обикновено е от основно значение за всяка финансова институция или компания, занимаваща се с рефинансиране, тъй като за тях е голям риск клиентите да изпаднат в неплатежоспособност.

2.Всички ваши предишни заеми трябва да бъдат анулирани.

3.Уверете се, че имате стабилно финансово състояние, за което ще трябва да представите определени документи, удостоверяващи доходите ви: фишове за заплати, пенсии или данъчна декларация, ако сте самостоятелно заето лице.

4.Трябва да имате българско гражданство, което можете да докажете, като представите личната си карта или друг документ за самоличност.

Вижте още

Как да използвам Revolut?

Valeria

Справки на кредит

Ева Гроздева

Искам кредит

Ева Гроздева