Финанси

Справки на кредит

Когато кандидатствате за заем от небанково дружество, най-важният критерий е оценката на вашата кредитоспособност, т.е. способността ви за погасяване на финансовото задължение, за което кандидатствате. Кредитоспособността не е нещо като месечния ви доход минус месечните фиксирани такси и всички видове задължения като кредити, лични овърдрафти и други. Теоретично ще можете да похарчите това, което е останало, за да върнете заема.

Вашите доходи имат решаващо влияние върху приемането или отхвърлянето на заявлението ви за кредит, когато се извършва справката. Това, което се отчита, е не само сумата, но и източникът на доходите ви. При изчисляване на вашата кредитоспособност повечето банки ще вземат предвид не само доходите от трудов договор (както за неопределен или за определен срок), но и гражданско-правните договори, пенсии и други. Много неща се промениха през последните години и в банковия сектор, защото доскоро, без безсрочен трудов договор, бихте могли само да мечтаете за кредит. Въпреки това, много видове доходи все още не се вземат предвид от банките при оценка на финансовото ви състояние.

При справките за отпускане на кредит, кредитните компании от своя страна оценяват кредитоспособността на своите клиенти малко по-различно. Те приемат практически всички източници на стабилен доход (въпреки че всичко зависи от политиката на конкретна компания), включително обезщетения за майчинство иили безработица. Това е идеалното решение, когато имате постоянен доход от източници, неприемливи за банките, които приемат само кандидати с доход от заплата и пенсия. Най-важното за фирмите е, че имате средства, с които да погасите ангажимента си.

Свързани теми:  Пари от Интернет - стратегии за печелене на 1000 евро на месец

Предимство на заемите, предлагани в небанковия сектор, е и фактът, че обикновено е достатъчно да декларирате сумата и източниците на доходите си, без да е необходимо да ги потвърждавате. Следователно процесът на кандидатстване за заем е по-бърз, отколкото в случаите на кредити, отпускани от банките – благодарение на факта, че ще получавате пари по-бързо и имате възможност да се възползвате от много опции (например промоции или оферти), както и да излезете от много неудобни ситуации, свързани с вашите време и пари.

Не забравяйте обаче да не злоупотребявате с доверието на дружествата за кредити – кредитоспособността, изчислена въз основа на завишени данни, може да доведе до ситуация, която да свърши зле за вас. А и искате да изплатите финансовата си отговорност навреме и без големи проблеми, нали?

Вижте още

Коли на изплащане

Ева Гроздева

Кога да вземете пари на заем: Информирани финансови решения

Емил Петров

Как да изберем най-изгодния кредит за покупка на автомобил

Ева Гроздева