Здраве и красота

Какво трябва да знаем за лазерната епилация

Трайно премахване на нежеланото окосмяване: Какво трябва да знаем за лазерната епилация?

Лазерната епилация е популярна козметична процедура, която се използва за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Тя се основава на принципа на селективната фототермолиза, при която лазерната светлина се абсорбира от меланиновия пигмент в космения фоликул, причинявайки неговото затопляне и унищожаване.

Как действа лазерната епилация?

Лазерът излъчва светлинни импулси с определена дължина на вълната, които се абсорбират от меланиновия пигмент в космения фоликул. Светлината се трансформира в топлина, която загрява космения фоликул до температура от около 70-80 градуса по Целзий. При тази температура косменият фоликул се разрушава и косъмът не може да поникне отново.

Лазерна или фотоепилация

А ако се чудите фото или лазерна епилация да изберете, важен детайл да споменем тук е именно, че лазерът не засяга съседните на косъма тъкани. Обяснението се крие в няколко детайла. От една страна – бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи на топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди. От друга страна насочеността на лъча и неговата монохроматичност, т.е. светлината не се разсейва в околната кожа.

Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока, която се фокусира в една точка. IPL (интензивна пулсова светлина), или фотолъчението, от друга страна, използва по-широк спектър от видимата светлина, с различни дължини на вълната и съответно не може да бъде насочен само към косъма.

В кои зони се прилага лазерната епилация?

Лазерната епилация може да се прилага за премахване на нежеланото окосмяване в различни зони на тялото, включително:

 • Лице: вежди, брадичка, мустаци, бакенбарди, зона над горната устна
 • Крака: крака, подбедрици, бедра
 • Ръце: ръце, подмишници, гърди
 • Гръб
 • Интимни зони

Кой може да се подложи на лазерна епилация?

Лазерната епилация е подходяща за хора с всички типове кожа, с изключение на много тъмна кожа. Важно е да се отбележи, че лазерната епилация не е ефективна за бенки, татуировки и белези.

Колко процедури са необходими?

За постигане на траен ефект обикновено са необходими 6-8 процедури, които се провеждат през интервали от 4-8 седмици. Броят на процедурите може да варира в зависимост от зоната на третиране, вида и гъстотата на окосмяването, тена на кожата и индивидуалните особености на организма.

Какви са предимствата на лазерната епилация?

Лазерната епилация предлага редица предимства в сравнение с други методи за обезкосмяване, като:

 • Траен ефект
 • Безопасност
 • Безболезненост
 • Лесно поддържане

Какви са недостатъците на лазерната епилация?

Лазерната епилация е по-скъпа от други методи за обезкосмяване. Освен това, тя изисква време и търпение, тъй като за постигане на траен ефект са необходими няколко процедури.

Какви са страничните ефекти на лазерната епилация?

Страничните ефекти на лазерната епилация са редки и обикновено са леки. Те могат да включват зачервяване, подуване или леко парене.

Как да се подготвим за лазерна епилация?

Преди да се подложите на лазерна епилация, е важно да следвате следните препоръки:

 • Не премахвайте космите в третираната зона с коламаска или други методи на отскубване поне 3 седмици преди първата лазерна епилация. За да е ефикасна процедурата, косъмът трябва да е свързан с корена си. Причината е, че както вече споменахме, лазерната светлина се поема от меланина в косъма, провежда се до корена, там се превръща в силна топлина и унищожава фоликула. Ако космите са скоро отскубвани, няма корен. А няма ли корен – няма ефект. Затова забравете за пинсетата!
 • Не използвайте ексфолианти 10 дни преди и след лазерна епилация. Всяка ексфолиация предизвиква мини наранявания на кожата, които могат да доведат след процедурата по обезкосмяване до неприятни реакции. Такива са например раздразнения, сухота или усещане за опъване, а понякога дори изгаряне. Затова щадете кожата си и оставете по-дълъг период между двете процедури.
 • Преди и след лазерна епилация излагане на слънце е абсолютно забранено. Не посещавайте солариум и не използвайте никакви форми на изкуствен тен минимум две седмици (или колкото може по-дълго време) в периода. Медицинският александритен лазер за обезкосмяване се цели в меланина в косъма с много силна енергия. Когато в кожата има толкова меланин, колкото и в косъма (или повече), може да се предизвикат пигментации или изгаряния.
 • Обръснете / подстрижете космите в зоната непосредствено преди процедурата. Направете го в самата вечер преди лазерната си епилация, за да не бъде кожата току-що раздразнена от бръснене преди процедурата.
 • Не очаквайте 100% изчезване на космите в зоната. Това е непосилно за който и да е метод или апарат за обезкосмяване – максималният реалистичен резултат е унищожаване на 89% от нежеланото окосмяване. И то при спазени всички условия за подготовка след 6 процедури с доказано най-ефикасните лазери в света. Това важи за период от поне 15 години, стига в това време да не настъпят резки хормонални или здравословни промени.
Свързани теми:  Хранителни добавки: ползи, рискове и избор на правилните продукти

Как да се грижим за кожата след лазерна епилация?

След лазерна епилация е важно да следвате следните препоръки:

 • Използвайте слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или по-висок поне 2 седмици след процедурата.
 • Не се излагайте на слънце без слънцезащитен крем.
 • Избягвайте излагането на топлина и парно за 24 часа след процедурата.

Лазерната епилация е ефективен и безопасен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Преди да се подложите на процедурата, е важно да се консултирате с квалифициран специалист, за да се уверите, че тя е подходяща за вас.

Вижте още

Как да изберем парфюм?

Valeria

Как да изберем фирма партньор за производство на хранителни добавки?

Емил Петров

Изследване на нишова парфюмерия за мъже Откриване на скрити скъпоценни камъни в колекциите парфюми

Емил Петров