Здраве и красота

Какво трябва да знаем за лазерната епилация

Трайно премахване на нежеланото окосмяване: Какво трябва да знаем за лазерната епилация?

Лазерната епилация е популярна козметична процедура, която се използва за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Тя се основава на принципа на селективната фототермолиза, при която лазерната светлина се абсорбира от меланиновия пигмент в космения фоликул, причинявайки неговото затопляне и унищожаване.

Как действа лазерната епилация?

Лазерът излъчва светлинни импулси с определена дължина на вълната, които се абсорбират от меланиновия пигмент в космения фоликул. Светлината се трансформира в топлина, която загрява космения фоликул до температура от около 70-80 градуса по Целзий. При тази температура косменият фоликул се разрушава и косъмът не може да поникне отново.

Лазерна или фотоепилация

А ако се чудите фото или лазерна епилация да изберете, важен детайл да споменем тук е именно, че лазерът не засяга съседните на косъма тъкани. Обяснението се крие в няколко детайла. От една страна – бързината на лазерния импулс – само части от секундата. Това е достатъчно дълго, за да разруши космения фоликул и достатъчно кратко, че да не позволи на топлината да се разпръсне към околната кожа и да я увреди. От друга страна насочеността на лъча и неговата монохроматичност, т.е. светлината не се разсейва в околната кожа.

Лазерният импулс е силно концентрирана, мощна светлина с една единствена дължина на вълната, насочена в една посока, която се фокусира в една точка. IPL (интензивна пулсова светлина), или фотолъчението, от друга страна, използва по-широк спектър от видимата светлина, с различни дължини на вълната и съответно не може да бъде насочен само към косъма.

Свързани теми:  Предимствата на лазерната епилация пред другите методи за обезкосмяване

В кои зони се прилага лазерната епилация?

Лазерната епилация може да се прилага за премахване на нежеланото окосмяване в различни зони на тялото, включително:

  • Лице: вежди, брадичка, мустаци, бакенбарди, зона над горната устна
  • Крака: крака, подбедрици, бедра
  • Ръце: ръце, подмишници, гърди
  • Гръб
  • Интимни зони

Кой може да се подложи на лазерна епилация?

Лазерната епилация е подходяща за хора с всички типове кожа, с изключение на много тъмна кожа. Важно е да се отбележи, че лазерната епилация не е ефективна за бенки, татуировки и белези.

Колко процедури са необходими?

За постигане на траен ефект обикновено са необходими 6-8 процедури, които се провеждат през интервали от 4-8 седмици. Броят на процедурите може да варира в зависимост от зоната на третиране, вида и гъстотата на окосмяването, тена на кожата и индивидуалните особености на организма.

Какви са предимствата на лазерната епилация?

Лазерната епилация предлага редица предимства в сравнение с други методи за обезкосмяване, като:

  • Траен ефект
  • Безопасност
  • Безболезненост
  • Лесно поддържане

Какви са недостатъците на лазерната епилация?

Лазерната епилация е по-скъпа от други методи за обезкосмяване. Освен това, тя изисква време и търпение, тъй като за постигане на траен ефект са необходими няколко процедури.

Свързани теми:  Как да се справим с гръбначното изкривяване

Какви са страничните ефекти на лазерната епилация?

Страничните ефекти на лазерната епилация са редки и обикновено са леки. Те могат да включват зачервяване, подуване или леко парене.

Как да се подготвим за лазерна епилация?

Преди да се подложите на лазерна епилация, е важно да следвате следните препоръки:

  • Не премахвайте космите в третираната зона с коламаска или други методи на отскубване поне 3 седмици преди първата лазерна епилация. За да е ефикасна процедурата, косъмът трябва да е свързан с корена си. Причината е, че както вече споменахме, лазерната светлина се поема от меланина в косъма, провежда се до корена, там се превръща в силна топлина и унищожава фоликула. Ако космите са скоро отскубвани, няма корен. А няма ли корен – няма ефект. Затова забравете за пинсетата!
  • Не използвайте ексфолианти 10 дни преди и след лазерна епилация. Всяка ексфолиация предизвиква мини наранявания на кожата, които могат да доведат след процедурата по обезкосмяване до неприятни реакции. Такива са например раздразнения, сухота или усещане за опъване, а понякога дори изгаряне. Затова щадете кожата си и оставете по-дълъг период между двете процедури.
  • Преди и след лазерна епилация излагане на слънце е абсолютно забранено. Не посещавайте солариум и не използвайте никакви форми на изкуствен тен минимум две седмици (или колкото може по-дълго време) в периода. Медицинският александритен лазер за обезкосмяване се цели в меланина в косъма с много силна енергия. Когато в кожата има толкова меланин, колкото и в косъма (или повече), може да се предизвикат пигментации или изгаряния.
  • Обръснете / подстрижете космите в зоната непосредствено преди процедурата. Направете го в самата вечер преди лазерната си епилация, за да не бъде кожата току-що раздразнена от бръснене преди процедурата.
  • Не очаквайте 100% изчезване на космите в зоната. Това е непосилно за който и да е метод или апарат за обезкосмяване – максималният реалистичен резултат е унищожаване на 89% от нежеланото окосмяване. И то при спазени всички условия за подготовка след 6 процедури с доказано най-ефикасните лазери в света. Това важи за период от поне 15 години, стига в това време да не настъпят резки хормонални или здравословни промени.
Свързани теми:  Направи си сам омбре коса! Най-добрите съвети за създаване на собствена версия на тази тенденция

Как да се грижим за кожата след лазерна епилация?

След лазерна епилация е важно да следвате следните препоръки:

  • Използвайте слънцезащитен крем с фактор SPF 30 или по-висок поне 2 седмици след процедурата.
  • Не се излагайте на слънце без слънцезащитен крем.
  • Избягвайте излагането на топлина и парно за 24 часа след процедурата.

Лазерната епилация е ефективен и безопасен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване. Преди да се подложите на процедурата, е важно да се консултирате с квалифициран специалист, за да се уверите, че тя е подходяща за вас.

Вижте още

Oстеоестетиката: естествен метод за подмладяване

Valeria

Топ етерични масла за лице – ползи и приложение

Ева Гроздева

Успокояване на възпалено гърло и кашлица: ефективни стратегии за облекчение

Емил Петров