Любопитно

Да запазим традицията: Содена питка с късмет за Бъдни вечер

Постната содена питка с късмет е част от традицията за Бъдни вечер.

На 24 декември всяко християнско семейство се събира на празничната трапеза, за да отпразнува един от най-светлите празници Бъдни вечер.

Денят преди Рождество Христово бележи края на 40-дневния коледен пост, който започва на 15 ноември.

Според народните предания, Богородица е започнала родилните си мъки още на Игнажден или Малка Коледа. Но тъй като е родила Христос много млада, не е споделила на същия, а на следващия ден.

Затова по традиция младите жени, които раждат за първи път, обявяват рожбите си на следващия ден.

Според българската традиция семейството трябва да бъде заедно на този важен християнски празник. На трапезата се поставят нечетен брой ястия, които имат символно значение, а в центъра ѝ стои традиционната содена питка с късмет. Гозбите задължително са постни. След като семейството приключи с празничната трапеза, тя не се раздига чак до ранни зори.

Смята се, че това е ритуал за здраве, благоденствие, късмет и плодородие през следващата година.

Какво символизира содената питка с късмет?

Според традицията хлябът е безкръвна жертва и с него може да умилостивим по-висшите от човека сили. Обредният хляб винаги и с кръгла форма, защото кръгът символизира безкрайността, цикличността в живота. Приготвя се от постни съставки и се украсява с форми от тесто – кръстове, узрели житни класове, рало, животни или плодове. Всички те са символ на плодородие и благополучие. Във вътрешността на питката се слагат късмети, които се раздават на присъстващите след вечерята.

Свързани теми:  Как да познаем къде точно растат трюфелите

Късметите са най-различни. Най-често срещаните са паричка, дрянова клонка, житен клас, бяло копче, бобче и други. Всяка от тези фигури има свое значение. Например, паричката символизира богатство, дряновата клонка – здраве, житният клас – плодородие, бялото копче – овце, бобчето – плодородие и така нататък.

Как се чупи питката на Бъдни вечер?

Питката се разчупва от най-възрастния на масата. Вярва се, че той играе ролята на мост (посредник) към предците ни. Питата най-напред се прекадява, вдига се високо над главата на най-малкото дете, разчупва се на кръст  и се нарича “Ей толкова да е високо житото”. Другите отговарят “Амин! Дай Боже!”. Чак след това се разчупва. Първото парче се определя за Богородица или се поставя под домашната икона. Следващото парче е за къщата, за животните и после за останалите членове на семейството, като започва от най-възрастните и стига до децата. Който намери паричката в питката, се смята за най-щастлив през следващата година. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота според народната традиция. Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

Свързани теми:  Как да наричаме гаджето си

Традицията да се приготвя содена питка с късмет на Бъдни вечер е важна част от българския народен фолклор. Тя е символ на плодородие, здраве и благополучие и е начин да се пожелае на близките щастлива и успешна нова година.

След Бъдни вечер идва Коледа, краят на постите, новото начало, в което всеки от семейството ще започне своята следваща година на чисто.

В днешно време, въпреки глобализацията и променящите се традиции, българите продължават да спазват тази традиция. Содената питка с късмет е все още един от най-важните елементи на Бъдни вечер и е начин да се запази връзката с миналото и да се предаде на следващите поколения.

Ето и няколко съвета за приготвянето на вкусна и красива содена питка с късмет:

  • Използвайте качествени постни съставки.
  • За да получите по-пухкава питка, добавете към тестото 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка бакпулвер.
  • Оформете питката според вашите предпочитания. Най-традиционното оформяне е кръгла питка с украса от различни фигури.
  • Печете питката в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Надявам се, че тази статия ви е накарала да се замислите за значението на традицията да се приготвя содена питка с късмет на Бъдни вечер. Нека заедно се постараем да я запазим и да я предадем на следващите поколения.

Свързани теми:  Скриване на номер

Вижте още

Принтери за етикети – необходимост за всеки бизнес склад

Емил Петров

Подарък за класна! Защо да изберем персонален подарък по поръчка?

Ева Гроздева

Колко дни остават до коледа?

Емил Петров