Здраве и красота

Какви витамини е най-добре да пием през зимата и в сезона на грипа

Знаете ли какви витамини е най-добре да пиете през зимата и в сезона на грипа?

Зимата е сезонът на грипа и настинките. В студените месеци на годината имунната система е по-слаба и сме по-податливи на инфекции. За да се предпазим от заболяване, е важно да се храним здравословно и да приемаме достатъчно витамини и минерали.

Ето някои от най-важните витамини, които могат да помогнат за укрепване на имунната система през зимата:

  • Витамин С е един от най-важните витамини за имунната система. Той е мощен антиоксидант, който помага за предпазване на клетките от увреждане. Витамин С също така подпомага производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите. Препоръчителният дневен прием на витамин С е 90 милиграма за възрастни жени и 120 милиграма за възрастни мъже. Добри източници на витамин С са цитрусовите плодове, ягодите, броколито, чушките и спанака.
  • Витамин D също е важен за имунната система. Той помага за регулиране на производството на интерферон, който е протеин, който предпазва клетките от инфекция. Витамин D също така подпомага усвояването на калций, който е необходим за здрави кости и зъби. Препоръчителният дневен прием на витамин D е 600 IU за възрастни. Добри източници на витамин D са слънцето, рибата, яйцата и млечните продукти.
  • Витамин А е важен за здравето на лигавиците, които са първата линия на защита срещу инфекции. Той също така помага за производството на бели кръвни клетки. Препоръчителният дневен прием на витамин А е 700 микрограма за възрастни жени и 900 микрограма за възрастни мъже. Добри източници на витамин А са оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци, като моркови, сладки картофи, тиква и спанак.
  • Витамин B6 е важен за производството на бели кръвни клетки и антитела. Той също така помага за регулиране на имунната система. Препоръчителният дневен прием на витамин B6 е 1,3 милиграма за възрастни жени и 1,7 милиграма за възрастни мъже. Добри източници на витамин B6 са рибата, пилето, бобовите растения и пълнозърнестите храни.
  • Витамин E е мощен антиоксидант, който помага за предпазване на клетките от увреждане. Той също така помага за укрепване на имунната система. Препоръчителният дневен прием на витамин E е 15 милиграма за възрастни жени и 22,4 милиграма за възрастни мъже. Добри източници на витамин E са слънчогледовите семки, бадемите, ядките и листните зеленчуци.
Свързани теми:  Как се прави кок с гъба: Най-лесната и бърза прическа

Освен витамини, за здрава имунна система е важно да се приемат и достатъчно минерали, като цинк, селен и мед.

Цинкът е важен за производството на имунни клетки и за тяхната функция. Добри източници на цинк са месото, рибата, яйцата, млечните продукти и бобовите растения.

Селенът е мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане. Добри източници на селен са рибата, месото, яйцата, ядките и семената.

Медта е важна за производството на червени кръвни клетки и за тяхната функция. Добри източници на мед са месото, рибата, яйцата, пълнозърнестите храни и бобовите растения.

За да си набавите необходимите витамини и минерали, е важно да се храните здравословно и разнообразно. Включвайте в менюто си много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, месо, риба и яйца.

Ако имате съмнения дали приемате достатъчно витамини и минерали, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Спазвайки тези съвети, ще помогнете на организма си да се справи с предизвикателствата на зимата и да се предпази от заболявания.

Вижте още

Диагноза “детски аутизъм”. Сега накъде?

Пилатес на стена – една от най-големите фитнес тенденции за 2024 г.

Valeria

Как да се отървете от торбичките под очите

Valeria