Здраве и красота

Как да се отървете от торбичките под очите

Защо се появяват торбички под очите и как да се отървете от тях

Торбичките под очите са често срещан проблем, който може да засегне както жените, така и мъжете. Някои хора се борят с тях поради генетични фактори, докато за други те могат да бъдат следствие от липса на сън, неправилна храна или стрес.

Независимо дали сте на 20-годишна възраст или повече, последното нещо, което искате, са торбички под очите ви. Подпухналите очи просто ви карат да се чувствате и да изглеждате по-стари, по-изморени и по-непривлекателни – нещo, коeто никой не иска.

За съжаление, с напредването на възрастта все по-често се случва появата на подпухналост под очите. Това обикновено не е проблем, който изисква медицинско обслужване, но въпросът е как да се отървете от торбичките под очите?

Защо и как се получават тези неприятни торбички?

По принцип кожата около очите и клепачите е по-тънка и много чувствителна. Тя е един от първите потърпевши при водене на нездравословен начин на живот, като отслабва, увисва, заради натрупване на течности, което именно създава тези торбички. Има многобройни причини, заради които се образува тази подпухналост. 

Свързани теми:  Дамските парфюми на Azzaro са пленителни и жизнерадостни

Причини за появата на торбички под очите

Недостатъчен сън

Липсата на достатъчно време за почивка може да доведе до задържане на течности около очите, което в крайна сметка води до формирането на торбички. Позицията в която спим също може да окаже неблагоприятно влияние, затова избягвайте да спите по корем с лицето надолу.

Възрастови фактори

В крайна сметка, не забравяйте, че те са и естествена част от процеса на стареене. Ние всички имаме мазнини под нашите очи, а нормалният процес на стареене води до отслабване на еластичността на кожата и поддържащите тъкани около очите. Тогава нашата кожа губи силата си да държи мазнините и кожата, а гравитацията спомага за образуването на торбичките под очите.

Нездравословен начин на живот

Другата най-честа причина за подпухване под очите е воденето на нездравословен начин на живот – тютюнопушенето и алкохолът, консумирането на прекалено солени храни, недостатъчна физическа активност и дехидратацията на тялото увреждат кожата по-бързо.

Ефективни методи за отстраняване на торбички под очите

8 часа сън

Обърнете внимание кога най-често се будите с подпухнали очи. Твърде вероятно е да забележите, че обикновено торбички под очите Ви се образуват, когато легнете късно и станете рано. Липсата на достатъчно сън определено е една от най-честите причини за подпухване на цялото лице. Затова се постарайте да смените режима си, за да получавате поне 8 часа сън на ден.

Свързани теми:  Грижа за очите през всички сезони: Защо са важни слънчевите очила и през зимата?

Домашни средства – студени компреси

Ако очите ви са подути и подпухнали, наложете студен компрес върху тях. Тази техника не само ще спомогне намаляване на торбичките под очите, но и може да бъде много отпускащо средство, което да допринесе за свеж и младежки външен вид. Можете да постигнете това, като използвате охладени лъжици върху кожата под очите си, слайсове краставички или охладени, напоени чаени торбички.

Опитайте нети пот

Чували ли сте за нети пот? Това е древно средство, което можете да добавите към ежедневието си, за да помогнете борбата с тези подпухнали очи. Произхождащ от Индия и аюрведа медицината, нети пот изглежда като малък чайник, който може да пречисти цялата носова кухина и синусите. Ако подпухналите очи се дължат на проблеми със синусите, то нети пот със сигурност ще помогне, а редовната му употреба ще ви гарантира по-малко образуване на торбички под очите.

Ограничете алкохола и спрете цигарите

Алкохолът дехидратира вашето тяло и кожа. Тази дехидратация може да предизвика деликатната област около очите ви да изглежда потъмняла, отпусната, сивкава, подпухнала. Също така, алкохолът причинява кръвясали, уморени очи. Когато ограничите алкохола и приемате само качествен такъв, ще забележите колко по-свежи и заредени се чувствате, а кожата на лицето ви ще е много по-чиста и сияйна.

Свързани теми:  Как да завържете вратовръзка

Пушенето на цигари също причинява преждевременно стареене (около очите по-специално), изсъхване и отслабване на кожата на лицето, както и цялото тяло.

Медицински процедури

За по-сериозни случаи съществуват специално разработени медицински процедури за грижа в деликатната област около очите.

Торбичките под очите са неприятен проблем, но съществуват различни методи за тяхното отстраняване и предотвратяване. От редовен сън до правилно хидратиране и използване на подходящи продукти, важно е да отделите време за пълноценна почивка и грижа за кожата около очите.

Вижте още

Платформа обединява най-добрите треньори в България

Ева Гроздева

Как да се справим с безсънието

Valeria

Направи си сам омбре коса! Най-добрите съвети за създаване на собствена версия на тази тенденция