Актуално

Как да не ни замръзват стъклата на колата

как да не ни замръзват стъклата на колата

Искате ли да знаете как да не ви замръзват стъклата на колата?

Когато е толкова студено, последното нещо, с което искате да се занимавате, е да замръзнат прозорците на автомобила ви, но точно това ще се случи, ако не вземете някои предпазни мерки. Ако стъклата на автомобила ви са замръзнали и затрудняват шофирането, следвайте тези съвети, за да ги предпазите от замръзване. Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите натрупването на лед по прозорците си, като ги запазите чисти и безопасни за шофиране. Тези съвети също така ще помогнат за намаляване на конденза от вътрешната страна на прозорците и ще предотвратят развитието на вредни плесени и мухъл. Поддържането на добра вентилация на автомобила ви в студено време е един от най-добрите начини да се гарантира, че той ще остане функционален при тежки условия.

Монтиране на затъмнени и устойчиви на дъжд прозорци


Един от най-лесните начини да намалите вероятността прозорците на автомобила ви да замръзнат е да инсталирате затъмнени или устойчиви на дъжд прозорци. Тези специални покрития се нанасят върху стъклата на автомобила, като предотвратяват натрупването на лед и замръзване. Те също така помагат за намаляване на слънчевите отблясъци през лятото и предотвратяват натрупването на излишна топлина в автомобила през зимата. Ако шофирате в особено студен климат, тонираните стъкла са отличен избор за защита от натрупване на лед. Ако затъмняването не е опция за вас, поддържайте прозорците си чисти и не забравяйте да почистите леда или снега веднага щом го забележите. Това ще ви помогне да предотвратите натрупването на лед и ще ви е по-лесно да го отстраните, когато се появи.

Свързани теми: 
Защо Нигерия е изправена пред огромна парична криза?

Почиствайте редовно прозорците си


Поддържането на прозорците чисти може да звучи странно, но това може да помогне за предотвратяване на образуването на лед по тях. Когато прозорците ви са покрити с мръсотия и замърсявания от шофирането, вероятността да замръзнат е по-голяма. За да предотвратите това, почиствайте прозорците си редовно. Можете да използвате добрата стара чистачка, разтвор от вода и оцет или търговски разтвор за почистване. Ако изберете търговски продукт, не забравяйте да прочетете етикета, за да изберете такъв, който е безопасен за използване върху прозорците, гумите и уплътненията на автомобила. Като алтернатива можете да използвате обикновена вода, смес от вода и бял оцет или разтвор от вода и алкохол за търкане.

Размразявайте прозорците си преди шофиране


Въпреки че не винаги е възможно да размразите напълно прозорците си, преди да решите да шофирате, трябва поне да опитате. Ако ледът по прозорците е дебел, ще трябва да го отстраните, преди да шофирате. Не искате да счупите кабелите на размразителя или да изгорите ръцете си върху замръзналото стъкло, а и не искате да повредите чистачките на предното стъкло. Ако не можете да отстраните леда от стъклата, карайте много бавно, докато намерите място, където да се стоплите, и помолете някой да ви помогне да го отстраните.

Свързани теми:  Как да плащам с телефона си?

Добавете Rain-X от вътрешната страна на прозорците си


Най-добрият начин да предотвратите натрупването на лед и замръзване от вътрешната страна на прозорците си е да добавите Rain-X от вътрешната страна. Rain-X е течност, която отблъсква водата и я предпазва от залепване по прозорците. Когато шофирате при влажни условия, по вътрешната страна на прозорците често се натрупва вода. Това може да доведе до нейното замръзване и образуване на лед. Добавянето на Rain-X ще предотврати това. Внимавайте Rain-X да не попадне върху тапицерията или други части на автомобила ви. Ако случайно попадне върху повърхност, която не е стъклена, можете лесно да го почистите със сапун и вода.

как да не ни замръзват стъклата на колата

Инсталиране на отопляеми чистачки и автоматично затъмняващи се огледала


Тези две функции ще ви помогнат да изчистите прозорците и да виждате по-лесно навън, което ще е особено полезно, ако стъклата ви са замъглени или покрити с лед. Отопляемите чистачки представляват специални пера, които са проектирани така, че лесно да се плъзгат по заледени или замръзнали прозорци. Регулируемото управление ще ви позволи да настроите отоплението на ниво, което е най-подходящо за условията на вашия автомобил. Автоматично затъмняващите се огледала ще се регулират автоматично, за да намалят отблясъците и да подобрят видимостта, докато шофирате. Те са особено полезни, когато шофирате в дъждовни или снежни условия.

Свързани теми:  Пасивни доходи в България - как да си припечелим допълнителни пари към месечната заплата?

Включете двигателя, докато чакате


Ако чакате някъде, където знаете, че прозорците ви ще замръзнат, например на светофар по време на снежна буря, включете двигателя и отоплението. Правилото на ГОРЕЩАТА СТЕНА предполага двигателят да работи приблизително 10-15 минути, докато се намирате в среда с ниски температури (напр. докато чакате на червен светофар по време на снежна буря). Дръжте изпускателната тръба на автомобила си свободна, за да предотвратите натрупването на въглероден оксид в автомобила. Внимавайте да не оставяте автомобила си без надзор, докато двигателят работи, и не забравяйте да отваряте малко прозореца, за да предотвратите натрупването на опасни нива на въглероден оксид.


Ако следвате тези съвети, вероятността прозорците ви да замръзнат в студено време би трябвало да е по-малка. Само не забравяйте, че не само прозорците ви могат да изстинат и да замръзнат. Същите съвети можете да приложите и към другите прозорци на автомобила, огледалата и дори предното стъкло. Ако прозорците ви замръзнат, не изпадайте в паника. Обикновено можете да ги размразите без особени проблеми. Независимо дали ще използвате тези съвети, за да предотвратите замръзването на прозорците, или ще се наложи да ги размразите, надяваме се, че ще можете да продължите да шофирате през зимата.

Вижте още

Влакове и метро спират днес, стачка в Гърция заради зверската катастрофа

Ева Гроздева

Как да слушате музика в Bluetooth слушалката: 6 различни начина за свързване

Изискани и уютни: Красиви мебели в модерния интериорен дизайн

Ева Гроздева