Актуално

Как да плащам с телефона си?

Как да направим безконтактно плащане с мобилния си телефон и каква е ползата от това

Все повече хора предпочитат да плащат безконтактно с телефона си на ПОС терминалите в магазините. Какви са предимствата на плащането с мобилно устройство и как да създадем дигитален портфейл?

Благодарение на бързоразвиващите се технологии смартфонът започва да заменя, както близкия ни банков офис, така и нашия портфейл. С него вече можем да плащаме онлайн и във всички физически обекти с ПОС терминал.

Сигурността на безконтактните плащания с телефон се гарантира от това, че при използване на картата, в устройството – телефон или часовник и на сървърите на Google или Apple, не се записват данните на вашата карта, а само уникален криптиран номер, който се съхранява в защитен вид на устройството ви. Всяка транзакция се авторизира с еднократен динамичен токен.

Клиентите на някои български банки имат възможност да извършват безконтактни плащания с телефон като ползват приложения, предоставени от банката, издател на картата, ако телефонът им е с операционна система андроид или приложението Wallet на Apple. Но за клиенти на други банки трябва да се използват услугите на финтех компании – Revolut, Curve, Phyre, Monese.

Свързани теми:  Как да си направим прост уебсайт за продажби: Стъпка по стъпка за начинаещи

Как да създадете дигитален портфейл?

За да създадете своя дигитален портфейл ви е необходим смартфон с NFC възможности. На практика мнозинството от мобилните телефони, излезли през последните няколко години, поддържат NFC.

Технологията позволява на вашия смартфон да се превърне в банкова карта, с която може да плащате безконтактно на всеки един ПОС терминал, който поддържа безконтактни плащания.

Може да намерите апликацията в Google Play за Android или в AppStore за Applе, а вече и в Huawei App Gallery. След като я инсталирате трябва да се регистрирате в приложението, което става с няколко интуитивни стъпки.

Google Pay или Apple Pay

Повечето мобилни устройства в България ползват оперативните системи  Android (Samsung, Xiaomi, Nokia, LG, Lenovo, HTC, OnePlus, Sony Xperia и др) или iOS (Apple). И в двата случая, телефонът ви има вграден софтуер за разплащания, съответно Google Pay при Android и Apple Pay при Apple. За да имате възможността да правите безконтактни плащания с телефона си, вие трябва единствено да добавите ваша банкова карта съответно към Google Pay или Apple Pay.

A1 Wallet, Pay by Vivacom или phyre

Друг много лесен вариант е да свалите и да се регистрирате в едно от следните приложения – A1 Wallet, Pay by Vivacom или phyre. Практически трите услуги са създадени от една и съща компания и са идентични като технология.

Свързани теми:  Как да не ни замръзват стъклата на колата

Необходимо е единствено да свалите избраното от Вас приложение от Play store (за Android) или App store (за iOs). След това преминавате процес на регистрация и верификация. Със създаването на профила си, вие създавате и вашият дигитален портфейл, който можете да зареждате с пари по няколко начина, да превеждате пари, да плащате онлайн, както и на ПОС терминал и мн др.

Приложение на банка

Някои банки в България също предлагат свои приложения, чрез които можете да плащате безконтактно с мобилното си устройство на ПОС терминал. Проверете с вашата банка дали имате тази възможност и какви са условията.

С дигиталния портфейл всеки потребител получава безплатна дигитална карта. С нея вие може да плащате на всеки един ПОС терминал в България и по света, който поддържа безконтактни плащания, като доближите телефона си до четеца.

Това е не само улеснение, но и сигурност. Причината е, че плащанията ви са защитени с биометричните ви данни. В този случай, ако някой се сдобие с телефона ви, той няма да може да направи нито едно нерегламентирано плащане, без да може да го отключи. Това не е така, ако някой недоброжелателен човек намери банковата ви карта например.

Свързани теми:  Ако си българин в Република Македония, всички ще знаят ЕГН-то ти, а също и къде живеят родителите ти

С дигиталната карта пазаруването онлайн става много по-сигурно, защото изцяло контролирате наличностите си и сами избирате кога и с колко средства да захраните картата.

Какви са предимства и недостатъци на дигиталните портфейли?

Дигиталните портфейли имат няколко предимства, които ги правят популярен избор сред потребителите. Едно от основните им предимства е тяхното удобство. Можете да извършвате плащания бързо и лесно от своя смартфон или компютър, без да се налага да носите пари в брой или карти. Дигиталните портфейли предлагат и по-голяма достъпност, тъй като могат да се използват както за онлайн покупки, така и за покупки в магазините.

Използването им обаче има и някои недостатъци. Един от потенциалните недостатъци е рискът от измама или хакерска атака, което може да доведе до загуба на вашите активи. И накрая, възможно е да има такси, свързани с използването им.

Въпреки тези потенциални недостатъци много потребители смятат, че ползите от използването на дигитален портфейл надвишават рисковете и разходите.

Вижте още

Пасивни доходи в България – как да си припечелим допълнителни пари към месечната заплата?

Емил Петров

Избор на най-добри душ кабинки за малки бани

Ева Гроздева

Съвети за закупуване на апартамент на изплащане