Любопитно

Как да скъсяваме панталони без машина: Ръководство за шиене “Направи си сам

Как да скъсяваме панталони без машина:

Искате ли да знаете как се скъсяват панталони без машина?

Нерядко се случва любимите ни дънкови панталони да са прекалено дълги за вкуса ни. Независимо дали става дума за често носене или за нов чифт, който току-що сте си купили, понякога панталоните трябва да се скъсят. Може да е разочароващо да намерите идеалния чифт панталони, само за да откриете, че са прекалено дълги. Вместо да ги захвърлите в задната част на гардероба и да забравите за тях, сега е моментът да вземете мерки! Само с малко подготовка и някои верни трикове можете да се научите как да скъсявате панталони без машина за нула време. Независимо дали искате да използвате това като възможност да упражните уменията си за шиене, или просто не притежавате шевна машина, има много начини да скъсите панталоните, без да разбивате банката за нови дрехи. Нека разгледаме няколко съвета за това как можете да запазите тези дънки и да ги направите още по-удобни, без да харчите много пари за шивашки услуги.


Помолете приятел да ви помогне


Ако упражнявате уменията си за шиене или просто нямате шевна машина под ръка, може да помолите приятел да ви помогне и да скъси панталоните ви вместо вас. Отрязването на долната част на панталона и повторното му пришиване с шевна машина е най-добрият и професионален начин да скъсите панталона си. Въпреки че все още можете да използвате другите техники, изброени тук, резултатите няма да са толкова добри или равномерни.
Въпреки това, ако просто търсите бърз начин да се справите, докато стигнете до шивач, винаги можете да помолите приятел да ви помогне да отрежете краищата с ножица.


Какво ще ви трябва


• Панталон – В идеалния случай чифт черни панталони в тъмен цвят, за да не се вижда подстригването, което правите.
• Ножици – Видът на ножиците, които ще използвате, зависи от това каква техника използвате за скъсяване на панталоните си.
• Ютия – Можете да използвате ютия, за да скъсите панталоните си, без да шиете, но резултатите няма да са толкова равномерни и прецизни, колкото ако използвате шевна машина.
• Мерителна лента – Наистина е важно да се уверите, че новата дължина на панталоните ви е точна, преди да предприемете каквито и да било действия по рязане.
• Химикалка – Ако съкращавате дължината на панталона чрез маркиране и рязане на плата, трябва да имате под ръка химикалка, за да правите маркировките.
• Шивашка машина – Ако разполагате с ютия, ножица и измервателна лента, но нямате шевна машина, не се притеснявайте. Първите две техники е най-добре да се използват като бързо решение, за да се справите, докато стигнете до шивач.

Свързани теми:  Как да участвам във филм?


Как да скъсим панталони, без да шием


• Навлажняване на панталона – Уверете се, че панталонът е влажен или дори мокър, преди да отрежете плата. Може да звучи странно, но това ще предотврати изтъркването на плата и ще намали излишното рязане.
• Маркиране на новата дължина – Ако панталоните ви са прекалено дълги в крачолите, а не само по дължина, трябва да маркирате новата дължина, като измерите от глезена нагоре. Маркирането на новата дължина с химикалка ще бъде по-лесно забележимо, отколкото опитите за измерване отдолу.
• Изрязване на плата – След като маркирате дължината на плата, внимателно отрежете излишния плат. Уверете се, че ножицата е под ъгъл от 90 градуса, и прережете само един слой плат наведнъж.
• Изгладете плата – Сгънете плата наполовина и изгладете грешната страна, за да сте сигурни, че двете части са равни една спрямо друга.
• Прикрепване на плата – След като платът е гладък и плосък един спрямо друг, можете да го привържете отново в края на панталона. Можете да направите това с шевна машина или с игла и конец.
Съкращаване на панталони с помощта на лента за подгъване
Ако искате да скъсите панталони, без да шиете, използването на лента за подгъви е бърз и лесен начин за това. Лентите за подгъви се предлагат в най-различни цветове и могат да се намерят във всеки местен магазин за платове или занаятчийски стоки.
• Разрязване на лентата за подгъви – Разрежете лентата за подгъви наполовина по дължина, така че да имате две парчета лента за подгъви с дължина около 2 инча.
• Изгладете лентата за подгъви – Вземете едно от парчетата лента за подгъви и изгладете лепкавата част, така че да се залепи за плата. Не забравяйте да го поставите близо до долния ръб на панталона, така че да не се вижда, когато го носите.
• Сгънете плата – След като сте поставили лентата за подгъва върху плата, сгънете плата върху лентата за подгъва и изгладете плата, така че лентата за подгъва да е залепена за плата.
• Зашийте лентата за подгъва – С помощта на шевна машина зашийте лентата за подгъва към плата, за да не се разхлаби по време на носене.
Съкращаване на панталони с плат и шев
Много хора, които не шият, ще използват този метод, за да скъсят дънките си. Можете да използвате тази техника за почти всеки чифт панталони.
• Изрязване на хоризонтален шев на талията – За да скъсите панталони с помощта на плат и шев, първо ще трябва да изрежете хоризонтален шев на талията. Започнете, като сгънете панталоните наполовина в областта на талията, така че вътрешната страна на панталоните да е обърната една към друга.
• Отбележете новата дължина – След като панталонът е сгънат наполовина, измерете от сгъвката до долната част на панталона и отбележете плата с химикал. Не забравяйте да измервате от сгъвката, а не от джоба.
• Изрязване на плата – След като маркирате дължината на плата, внимателно изрежете излишния плат. Уверете се, че ножицата ви е под ъгъл 90 градуса, и прережете само един слой плат наведнъж.
• Изглаждане на плата – Сгънете плата наполовина и изгладете двете части, така че да са равни една спрямо друга.
• Зашийте парчетата плат – Използвайте шевна машина, за да зашиете парчетата плат заедно, така че платът да бъде зашит отдолу.

Свързани теми:  Как да направите офлайн в Messenger


Съкратете панталоните си с ютия


Съкращаването на панталони с ютия е бърз и лесен начин да направите панталоните си по-къси. Най-добре е да използвате ютия за дебели тъкани, като деним, за да направите това.
• Включете ютията на най-високата възможна настройка, която може да се контролира.
• Поставете ютията от вътрешната страна на панталона и натиснете тъканта за около 10 секунди.
• След като сте направили това от двете страни на крачола, сгънете панталона наполовина, така че изгладената част да е от вътрешната страна.
• Прегънете горната част на панталона, така че изгладената част да е в долната част на панталона.
• Притиснете ютията към плата в долната част на панталона за още 10 секунди.
• Сгънете панталона отново наполовина, така че изгладената част да е от вътрешната страна.
• Притиснете ютията за последен път към плата на панталона, но този път прегънете изгладената част, така че да е скрита във вътрешността на панталона.
Съкратете панталона си с ютия


Бонус съвети


• Винаги се уверявайте, че ютията е изключена и извадена от контакта, преди да гладите панталоните си.
• Ако се притеснявате, че ще изгорите или разтопите панталоните си, можете да използвате парче плат или кърпа, за да предпазите ютията от директен контакт с плата.
• Ако панталоните ви са твърде дълги в талията, можете да скъсите линията на талията, както и долния край.
• Не забравяйте да носите тъмен цвят панталони, когато ги скъсявате, за да предотвратите видими изрезки от ножицата.
• Ако решите да използвате лента за подгъва или плат и шев, за да скъсите панталоните си, не забравяйте да притиснете плата, за да не изглежда смачкан или разхвърлян.
Можете да направите любимия си чифт дънки или панталони още по-удобни и полезни с бързо подгъване. Независимо дали ще решите да използвате шевна машина, ножица или ютия, можете да се научите как да скъсявате панталони без машина за нула време.

Свързани теми:  Как да направя зеолитна вода

Вижте още

За колко време се копае един биткойн

Емил Петров

От къде изгрява слънцето

Как да заспим по-лесно

Емил Петров