Здраве и красота

Детокс след празниците

Как да се пречистим от токсините и да се чувстваме по-добре?

Празниците са време за забавление и удоволствие, но често и за преяждане и злоупотреба с алкохол. Това може да доведе до натрупване на токсини в организма, които могат да се отразят негативно на нашето здраве и благосъстояние.

Поради тази причина, след “голямото преяждане” по Коледа и Нова година, е наистина добра идея да се въведат няколко разтоварващи дни.

Какво представлява детоксикацията?

Детоксикацията е естествена функция на организма, с помощта на която той се прочиства от крайните продукти на обмяната на веществата и други токсини, които поемате с храната, въздуха, водата и препаратите. „Токсин“ се отнася за всички тежки метали, химикали, замърсители, изкуствени хранителни съставки, пестициди и отрови, които причиняват увреждане на клетките и техните функции.

Детоксикацията може да се осъществи по различни начини: чрез промяна в хранителния режим, прием на добавки или природни средства, или чрез специализирани процедури.

Чисто хранене

По принцип суровоядството е ефективен начин за детоксикация на организма и ако изкарате примерно една седмица на сурова храна ще изхвърлите токсините, ще се избавите от няколкото качени през празниците килограми и ще се почувствате по-леки. Детоксът подобрява още здравето и имунитета, зарежда с енергия, усилва паметта и храносмилането.

Свързани теми:  Как да се отървете от торбичките под очите

За да се детоксикирате, вие се нуждаете от алкализиращи минерали – магнезий, калций, калий, силиций, натрий, а при повечето хора те са в дефицит, защото наблягат на киселиннообразуващите храни, с които са прекалили по празниците. Затова е добре да наблегнете на храни, които ги съдържат, защото в противен случай детоксът ще протече като болест. Най-добрият източник са зелените сокове и е хубаво да ги включите в менюто, както и сурови супи и зелени салати с билки, водорасли, кълнове и пробиотични зеленчуци.

Хидратяция

Хидратацията играе важна роля в прочистването на тялото. Най-лесният начин е приемът на достатъчно течности, съдържащи електролити, които помагат за премахването на токсините. Добри алтернативи са вода от краставица и лайм, вода с мента и джинджифил, зеленчуков сок и чай от лимон.

Физическа активност

Всеки режим на детоксикация трябва да включва и план за физически упражнения. Ако човек не обича фитнес залата, то домашните упражнения като йога, медитация, гимнастика или разтягане може да помогнат за изхвърлянето на токсините от тялото. То се нуждае и от достатъчно сън за гладкото функциониране на мозъчните клетки. Специалистите препоръчват той да е между седем и осем часа на денонощие.

Свързани теми:  Как да завържете вратовръзка

Най-добрият съвет за предотвратяване на съжалението, което идва след прекомерно преяждане, е внимателното и осъзнатото хранене. Добре е да се приема лека и здравословна храна, като се избягват пържени, пакетирани, преработени и рафинирани продукти. Най-подходящи са храни, богати на протеини и фибри, за да се поддържа продължителна ситост на организма. Храни като джинджифил, канела, лимон, копър, кардамон помагат за улесняване на храносмилането.

Вижте още

Как да намерим баланса между работата и личния живот?

Valeria

Модни съвети за пролетта: Как да изглеждате стилно и уютно

Емил Петров

Как да се справим с безсънието

Valeria