Любопитно

Как да си набавя витамин D: съвети и източници

Чудите ли се как да си набавите витамин D?

Витамин D е основно хранително вещество, което играе решаваща роля за поддържането на здрави кости и поддържането на цялостното здраве. За съжаление, много хора не получават достатъчно витамин D само от диетата или излагането на слънце. Ако искате да увеличите приема на витамин D, има няколко стратегии, които можете да опитате. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите начини да получите повече витамин D.

Какво е  витамин D

Преди да се потопим в конкретни стратегии за получаване на повече витамин D, важно е да разберем какво представлява той и защо е важен. Витамин D е мастноразтворим витамин, който помага на тялото да абсорбира калций и фосфор, два минерала, които са от съществено значение за здрави кости и зъби. Той също така играе роля в имунната функция, регулирането на настроението и други важни телесни процеси.

Получаване на витамин D от излагане на слънце

Един от най-ефективните начини за получаване на витамин D е чрез излагане на слънце. Когато кожата ви е изложена на слънчева светлина, тя произвежда витамин D3, който след това се превръща в активна форма на витамин D от черния дроб и бъбреците. Ето няколко съвета за получаване на витамин D от слънцето:

Свързани теми:  Как да изгоним гълъби

– Стремете се към 10-30 минути излагане на слънце на ден, без слънцезащитен крем, по време на пиковите слънчеви часове (между 10 сутринта и 15 часа).

– Изложете колкото е възможно повече кожа, включително ръцете, краката и лицето.

– Бъдете внимателни, ако имате светла кожа или имате анамнеза за рак на кожата; прекаленото излагане на слънце може да увеличи риска от увреждане на кожата и рак.

– Получаване на витамин D от диетата

-Освен чрез излагане на слънце, можете да си набавите витамин D и от определени храни. Ето някои от най-добрите хранителни източници на витамин D:

–  Мазни риби като сьомга, риба тон и скумрия

– Масло от черен дроб на треска

– Яйчни жълтъци

-Обогатени млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене

–  Обогатени зърнени закуски

Прием на добавки с витамин D

Ако не можете да си набавите достатъчно витамин D само от излагане на слънце и диета, може да обмислите приема на добавка с витамин D. Ето някои съвети за избор и прием на добавки с витамин D:Потърсете добавки с витамин D3, тъй като това е най-активната и ефективна форма на витамин D.

Свързани теми:  Как да познаем къде точно растат трюфелите

– Говорете с вашия доставчик на здравни услуги относно подходящата дозировка за вашите нужди.

–  Вземете вашата добавка с храна, съдържаща здравословни мазнини, за да подобрите усвояването.

Витамин D е важно хранително вещество, което играе решаваща роля в много различни телесни процеси. Като се излагате повече на слънце, ядете храни, богати на витамин D и приемате добавки, ако е необходимо, можете да повишите нивата на витамин D и да поддържате цялостното си здраве.

Вижте още


Защо Нигерия е изправена пред огромна парична криза?

Годежните пръстени при различите култури

Емил Петров

До колко години една жена може да забременее

Емил Петров