Здраве и красота

Топ етерични масла за лице – ползи и приложение

Етеричните масла са концентрирани растителни извлеци, които имат редица полезни свойства за кожата. Те могат да се използват за лечение на различни кожни проблеми, като акне, бръчки, пигментация, сухота и възпаление.

Етеричните масла за лице се използват по различни начини, като:

Вдишване – вдишването на етерични масла може да помогне за подобряване на кръвообращението и за намаляване на стреса, което може да се отрази благоприятно на кожата.
Нанасяне върху кожата – етеричните масла могат да се нанасят върху кожата директно или разредени с базово масло.
Добавяне към козметика – етеричните масла могат да се добавят към козметика, като кремове, лосиони и тоници, за да се подобрят техните свойства.

Вижте повече по темата на – https://eterichni-masla.bg


Ползи от етеричните масла за лице:

Акне – етеричните масла с антибактериални и противовъзпалителни свойства, като чаено дърво, лавандула и розмарин, могат да помогнат за лечение на акне.


Бръчки – етеричните масла с антиоксидантни свойства, като лавандула, роза и нероли, могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене и за намаляване на появата на бръчки.

Свързани теми:  Новите тенденции в прическите за 2024 година


Пигментация – етеричните масла с изсветляващи свойства, като лимон, портокал и бергамот, могат да помогнат за намаляване на появата на хиперпигментация, като тъмни петна и лунички.


Суха кожа – етеричните масла с хидратиращи свойства, като лавандула, роза и жожоба, могат да помогнат за подобряване на хидратацията на кожата.


Възпаление – етеричните масла с противовъзпалителни свойства, като лавандула, мента и мащерка, могат да помогнат за намаляване на възпалението на кожата.


Как да използвате етерични масла за лице

Преди да използвате етерични масла за лице, е важно да направите тест за алергия. Нанесете малко количество от разреденото етерично масло върху вътрешната страна на китката си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите зачервяване или сърбеж, маслото е безопасно за употреба.

Вдишване

За да вдишате етерични масла, добавете няколко капки от избраното масло към дифузер.

Нанасяне върху кожата

За да нанесете етерично масло върху кожата, разредете го с базово масло в съотношение 1:10. Базовите масла са неетерични масла, които са безопасни за директно нанасяне върху кожата. Някои подходящи базови масла за етерични масла за лице са:

  • Кокосово масло
  • Масло от жожоба
  • Масло от бадеми
  • Масло от авокадо
Свързани теми:  Разликата между остра и хронична левкемия: Различия в агресивност, лечение и прогноза


След като разредите етеричното масло, нанесете го върху чиста и суха кожа. Избягвайте да нанасяте етерични масла в близост до очите, носа и устата.

Добавяне към козметика

Ако искате да добавите етерични масла към козметика, като кремове, лосиони и тоници, направете го внимателно, за да не промените свойствата на продукта. Добавете не повече от 1-2 капки етерично масло към 50 мл козметика.

Безопасност

Етеричните масла са силно концентрирани и могат да бъдат опасни, ако се използват неправилно. Ето някои съвети за безопасна употреба на етерични масла за лице:

  • Винаги правете тест за алергия преди да използвате етерично масло за първи път.
  • Разредете етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху кожата.
  • Избягвайте да нанасяте етерични масла в близост до очите, носа и устата.
  • Не използвайте етерични масла за лице, ако сте бременна, кърмите или имате някакви здравословни проблеми.
  • Ако имате някакви въпроси или притеснения относно безопасността на етеричните масла, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Вижте още

Как да се отървете от торбичките под очите

Valeria

Успокояване на възпалено гърло и кашлица: ефективни стратегии за облекчение

Емил Петров

Какво представлява “пролетната умора”?

Valeria