Любопитно

Правила на любовта

Ка да изградим щастливи и хармонични взаимоотношения?

Любовта е едно от най-мощните човешки чувства. Тя може да ни накара да се чувстваме щастливи, изпълнени и цели, но също така може да бъде и трудна и предизвикателна. За да изградим и поддържаме здрави и щастливи взаимоотношения, е важно да разберем как да обичаме правилно.

Повечето съвети за любовта ни осветляват как да открием правилния човек. Очакваме да намерим съвършения партньор и сродната си душа, което успешно се подхранва от сайтовете за запознанства. Би било прекрасно, но не се случва на всеки, а и невинаги любовта остава съвършена.

Практикуване на любов

– Каква е разликата между харесвам и обичам? – пита един ученик.

Учителят отговаря:

– Когато харесваш цвете, откъсваш го. Когато обичаш цвете, поливаш го редовно.

Този често цитиран диалог илюстрира една от основните идеи за любовта. Красотата ни привлича, мечтаем за нея и искаме да я притежаваме. Откъснали сме цвете, което ни харесва, и му се радваме. Но привличането, подобно на отрязан цвят, накрая повяхва и просто го изхвърляме. Когато прераства в любов, привличането изисква повече грижи. Когато искаме да отглеждаме живо цвете, не го отрязваме, за да го сложим във ваза, а му предоставяме слънчева светлина, почва и вода. И чак когато се грижите за цветето известно време, отглеждате го, за да го поддържате живо, тогава истински се наслаждавате на красотата му – на неговата свежест, багри, аромат, цветове.

Свързани теми:  Как да направя зеолитна вода

Любовта ни привлича с красота и омая подобно на цвете, но можем да я поддържаме жива само чрез постоянни грижи и внимание.

Никой не сяда да ни учи как да обичаме. Любовта е навсякъде около нас, но може да се окаже трудно да я усвоим от приятели и семейство, които често я демонстрират интуитивно. Някои хора търсят любовта. Някои са замаяни от чувства и изпълнени с надежда. Трети бягат от обвързване и подвеждат партньорите си. Други са заедно, но без любов или пък се разделят, защото просто не могат да намерят правилната формула. Има и хора щастливи от любовните си отношения. Не можем да очакваме, че автоматично ще знаем всичко за любовта, след като никога не сме били обучавани как да я даваме или получаваме. Нито как да управляваме емоциите си по отношение на определен човек, как да градим и подхранваме взаимоотношенията си, така че и двамата участници да са щастливи.

Ето някои правила на любовта, които могат да ви помогнат:

Обичайте себе си

Преди да можем да обичаме другите, трябва да се научим да обичаме себе си. Това означава да приемем себе си такива, каквито сме, с всичките си силни и слаби страни. Когато обичаме себе си, ние се чувстваме уверени и достойни за любов.

Свързани теми:  Коледа в България: традиции и обичаи

Бъдете честни и искрени

Връзките, основани на лъжата и измама, са обречени на провал. Затова е важно да бъдем честни и искрени в отношенията си с другите. Това означава да споделяме мислите и чувствата си, както и да се извиняваме, когато грешим.

Партньорът ви укрепва вашата вяра в себе си

Не се колебайте да се сбогувате с онези партньори, които ви карат да се чувствате постоянно несигурни, да се съмнявате във вашите умения или външен вид, да ви критикуват през цялото време, да обезценяват думите и действията ви, да се опитват да предизвикат чувство на вина и също така да показват други признаци на пасивна агресия и токсични взаимоотношения.

Добрият партньор винаги е готов да ви подкрепи морално в трудни моменти. Той иска да бъдете щастливи и да не се съмнявате в себе си.

Правите дребни жестове един към друг

Едно действие не трябва да е грандиозно, за да бъде романтично.

Малките жестове и ежедневните знаци на внимание от любимия човек ще ви разкажат много повече за взаимоотношенията, отколкото скъпите „статутни“ подаръци и „официалните“ поздравления за празниците.

Това може да е чаша кафе в леглото сутрин, приготвяне на вечеря, когато знае, че сте имали тежък ден, или нежно послание с думи на любов и насърчение. Дори обикновената прегръдка, когато се срещнете, може да е значима.

Свързани теми:  Скриване на номер

Бъдете подкрепящи и се изслушвайте

Добрият партньор ще изслуша внимателно всичко, което имате да кажете, ако това има значение за вас, даже в случай, че дадената тема му се струва скучна.

Бъдете готови на компромиси

Ключа към всяка успешна връзка е компромисът.

В една връзка винаги има борба между индивидуалните нужди на партньорите, така че не е нужно да очаквате, че вие и вашата сродна душа ще бъдете напълно съгласни един с друг във всички мнения и желания.

Но начинът, по който правите компромиси и водите диалога, е ключов показател за това колко добре си подхождате.

Ако успявате лесно да се договорите и да намерите приемливо решение и за двамата, когато за нещо не сте съгласни, тогава всичко е наред.

Естествено горните признаци не изчерпват всички особености във взаимоотношенията, пък и във всяка връзка има доста индивидуални особености, но от друга страна са чудесен индикатор, че партньорът ви е готов да се грижи за вас и че вие сте му скъпи. Всеки човек е различен и това, което работи за един, може да не работи за друг. Важно е да открием какво работи за нас и партньора ни и да се стремим да изградим взаимоотношения, основани на любов, уважение и доверие.

Вижте още

Кога настъпва Нова година в различните страни по света?

Valeria

Саудитска Арабия възнамерява да построи сграда във формата на куб, достатъчно голяма, за да побере 20 Емпайър Стейт Билдинг

Ева Гроздева

Как да печелим пари от телефона си

Емил Петров