Здраве и красота

Как да се справим с гръбначното изкривяване

Какво е сколиоза и как се лекува изкривен гръбначен стълб?

Гръбначното изкривяване, известно още като сколиоза, е заболяване, при което гръбначният стълб се отклонява странично във фронталната равнина. То може да се прояви във всяка възраст, но най-често се диагностицира при деца и юноши в период на интензивен растеж.

Вродените или придобити промени в структурата на костно-скелетният апарат е коварно, защото появата му обикновено повлиява позицията и функциите на съседни прешлени, стави и междупрешленни дискове.

Така гръбначното изкривяване в два прешлена е вероятно да се разпространи към  съседни, за да уравновеси по естествен органичен начин позицията на гръбнака. Междувременно, деформираните прешленни тела притискат меки тъкани, мускули, дискове, нервни окончания и дори кръвоносни съдове, като предизвикват богата  палитра от неприятни усещания.

Има различни видове гръбначни изкривявания, но най-често срещаният е идиопатичната сколиоза. Тя се среща при около 2-3% от децата и юношите и причината за нея все още не е напълно изяснена. Предполага се, че комбинация от фактори, като генетика, мускулен дисбаланс и неправилна стойка, може да допринесат за развитието на заболяването.

Свързани теми:  Не можете да създадете най-модерните визии за сезона без тези модни атрибути

Гръбначното изкривяване може да доведе до редица проблеми, включително болка в гърба, умора, затруднено дишане и проблеми със сърдечно-съдовата система. В тежки случаи може да доведе до деформация на гръбначния стълб и други усложнения.

Как да се справим с гръбначното изкривяване?

Открита навреме, сколиозата е напълно лечима. Съществуват три начина за лечение на идиопатична сколиоза.

Наблюдение – този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Проследява се за евентулна прогресия с периодични прегледи, рентгенови снимки и рехабилитация по утвърдени методики. Специализираните кинезитерапевтични процедури са подходящи за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. До тази възраст се препоръчва плуване като стилът на плуването е гръб, не друг, а само гръб.

Корсетолечение – назначава се при пациенти с гръбначно изкривяване от 25 до 50 градуса. Корсетите са специализирани индивидуално изработени медицински изделия, които имат за цел да спрат прогресията на заболяване и да коригират изкривяването. Успехът на лечение с корсет е свързан с продължителността на носене – 16-23 часа на денонощие, комбинирано с кинезитерапия и плуване.

Свързани теми:  Как да постигнете професионален грим: Ръководство за начинаещи

Оперативно лечение – показанията за оперативно лечение са тежки над 45 – 50 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, при пациенти с незавършен растеж, както и „неприемливи“ за пациента деформации. За радост процента на агресивните сколиози е между 10 – 17%.

Кога се налага хирургична намеса?

Когато извивката е прекалено голяма (различен градус за различните гръбначни отдели) предизвиква асиметрия между двете половини на тялото. Тя не е никак безопасна, тъй като провокира поредица аномалии в костната система, нервномускулната функция и засяга органите. В тази фаза, оплакванията са предимно органични и то доста сериозни – понякога органите са притиснати и целостта им е сериозно застрашена, а нервномускулната дисфункция води до аномалии в отделителните процеси.

Оперативната корекция се извършва чрез фиксиране на увредените прешлени  със специални винтове, куки и пръчици, наричано още гръбначна фузия. Остеотомията е неин вариант, в който чрез прерязване и отстраняване на кост в най-засегнатите зони, се постига анатомичното им възстановяване. Тя обаче не се препоръчва на пациенти с проблемно кръвосъсирване или кръвообращение, тежка инфекция, сърдечно-съдово или белодробно заболяване.

Как да предотвратим гръбначното изкривяване?

Свързани теми:  Какво представлява здравната застраховка?

Няма начин да се гарантира, че детето ви няма да развие гръбначно изкривяване, но има някои фактори, които могат да помогнат за намаляване на риска. Редовните физически упражнения са важни за укрепване на мускулатурата и подобряване на стойката. Препоръчително е да се практикуват спортове, които не натоварват прекомерно гръбначния стълб, като плуване, йога или пилатес.

Също така е важно да се обръща внимание на стойката в ежедневието, да се поддържа изправен гръб и да се избягва продължително стоене в една позиция.

Ако забележите, че детето ви има неправилна стойка, консултирайте се с лекар или ортопед. Ранното откриване и лечение на гръбначното изкривяване увеличава шансовете за успешен резултат.

Вижте още

Начини за предотвратяване на косопада: 12 доказани съвета за спиране на опадането на косата

Как се прави кок с гъба: Най-лесната и бърза прическа

Oстеоестетиката: естествен метод за подмладяване

Valeria