Спорт

С какво се мажат пъпките при варицела

Варицелата е инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса на варицела-зостер. Характеризира се с появата на обрив от малки червени петна, които се превръщат в мехури, пълни с течност. Мехурите се спукват и образуват корички, които отпадат след няколко дни.

Един от най-неприятните симптоми на варицелата е сърбежът. За да се облекчи сърбежът, се препоръчва да се мажат пъпките с различни средства.

Ето някои от най-често използваните средства за мазане на пъпки при варицела:

  • Антихистамини. Антихистамините са лекарства, които блокират действието на хистамина, който е отговорен за сърбежа. Антихистамините могат да се приемат перорално или да се нанасят локално под формата на крем или гел.
  • Локални анестетици. Локалните анестетици блокират чувствителността на кожата и по този начин намаляват сърбежа. Те се предлагат под формата на кремове, гелове или спрейове.
  • Антисептични средства. Антисептичните средства помагат за предотвратяване на инфекцията на пъпките. Те се предлагат под формата на кремове, гелове или течности.
  • Хидратиращи средства. Хидратиращите средства помагат за поддържане на кожата влажна и предотвратяват образуването на корички. Те се предлагат под формата на кремове, лосиони или масла.
Свързани теми:  Препоръчват ли се кредитите от заложни къщи за получаване на бързи пари?

Други средства, които могат да се използват за мазане на пъпки при варицела, са:

  • Овесена каша. Овесената каша е естествено средство, което има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Може да се използва като компрес или да се добави към вана.
  • Алое вера. Алое вера е друго естествено средство, което има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Може да се използва като гел или да се добави към вана.
  • Бадемови масла. Бадемовите масла имат овлажняващи и успокояващи свойства. Могат да се използват като лосион или да се добавят към вана.

Как да мажете пъпките при варицела

Преди да нанесете което и да е средство върху пъпките, е важно да измиете ръцете си старателно. След това нанесете тънък слой от избрания продукт върху пъпките. Ако използвате крем или гел, масажирайте го нежно, за да се абсорбира добре.

Ако детето ви има варицела, е важно да го наблюдавате внимателно за признаци на инфекция. Ако пъпките се зачервят, подуят или изтекат гной, трябва да се консултирате с лекар.

Съвети за облекчаване на сърбежа при варицела

Освен да мажете пъпките, има и други неща, които можете да направите, за да облекчите сърбежа при варицела:

  • Носете широки, меки дрехи, които няма да дразнят кожата.
  • Избягвайте да се чешите. Чешенето може да доведе до инфекция на пъпките и до образуване на белези.
  • Можете да използвате фен за коса с хладен въздух, за да изсушите пъпките.
  • Ако сърбежът е много силен, можете да вземете студена вана или да приложите студен компрес върху засегнатите участъци.
Свързани теми:  Помощ: Ключът в ключалката на колата не се върти. Кога да извикаме ключар?

Варицелата е заразно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. За да предпазите другите от заразяване, следвайте тези съвети:

  • Оставете детето си да си остане вкъщи, докато всички пъпки не заздравеят напълно.
  • Покрийте си устата и носа, когато кашляте или кихате.
  • Мийте си ръцете често, особено след като сте били в контакт с болно дете.

Вижте още

Как да изберем идеалното спално бельо

Ева Гроздева

Какво да имаме в предвид при избора на плочки за баня

Емил Петров

Какво представлява личен кредит?

Ева Гроздева